Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

16. 05. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Milovanović: Biće bojkot davaoca iz grada i šire(AUDIO)

Davalaštvo se godinama gradi, a u sekundi može da se sruši?

 Mogućnost da od početka sledeće godine Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice bude ugašena, odnosno pretvorena u banku krvi, a da još neoformljena ovlašćena transfuziološka ustanova u Kragujevcu bude zadužena za prikupljanje, pripremu krvi, testiranje i distirbuciju do Zlatiborskog okruga, izazvala je nezadovoljstvo među dobrovoljnim davaocima krvi.

Humanitarac Zoran Milovanović, koji je krv dao 59 puta i čija su deca dobrovoljni davaoci, za RAM mrežu kaže da, u slučaju najavljenih promena, krv neće davati.

-         Znam i da jedno 90 posto ljudi, višestrukih davalaca, krv neće davati sigurno. Ogorčeni su svi, komentariše Milovanović. 

-         To će biti totalni bojkot davaoca iz grada Užica i šire. Nećemo da dozvolimo da daju krv na kašičicu našem Zdravstvenom centru, dodaje Milovanović istakavši da je transfuziološka služba u Užicu, kako navodi, i obučenija i opremljenija i po svim elementima daleko ispred Kragujevca. 

Milovanović ističe da postoji mogućnost da krvi ne bude dovoljno jer je, kako objašnjava, teško predvideti dnevne potrebne količine jedinica krvi zbog nepredvidivih situacija, saobraćajnih nesreća, teških porođaja ili ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.   

Dobrovoljni davaoci krvi iz grada traže da se Služba za transfuziju krvi pri Zdravstvenom centru Užice izuzme iz reorganizacije, predviđene Zakonom o transfuzijskoj medicini koji stupa na snagu 1. januara 2019. godine.

I dalje se očekuje odgovor države na poslate zahteve i predloge iz Užica da Služba za transfuziju Opšte bolnice Užice bude izuzeta zbog uspešnog rada transfuziološke službe, te specifičnosti regiona u kojem su posećeni turistički centri i koji je blizu granica sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

16.05.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 20:13

Bojkot

Tako je, bojkot sveopstoj i potpunoj centralizaciji!
Price o evropskim standardima su odavno price za maloumne i opravdanje za svakojaka nepocinstva i podlosti!

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage