Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

16. 05. 2018. Užice

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna

Za Ženski centar Užice i SOS telefon, licenca

Dobijanjem licence za uslugu SOS telefona, kako ističu, Ženski centar Užice postao deo sistema socijalne zaštite

Ženski centar Užice je dobio licencu za pružanje usluge SOS telefona za osobe sa iskustvom nasilja u porodici nakon dve i po godine rada, saopšteno je iz tog centra.

-         Dobijanjem licence za tu uslugu, Ženski centar Užice je postao deo sistema socijalne zaštite, što znači da Usluga ispunjava sve standarde  i uslove za pružanje ove usluge propisane od strane Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, navode u saopštenju iz Ženskog centra Užice.

Ukupno 418 poziva beleži SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja od početka godine do sredine maja. Iz Ženskog centra napominju da je u ovoj godini obavljeno 40 sati individualnih konsultacija, da je urađeno 11 pravnih akata. Uslugu SOS telefona i individualne konsultacije je do sada koristilo pet muškaraca i više od 60 žena.

Podatak o broju poziva i korisnika, uz značaj usluge za građane, kako navode iz Ženskog centra Užice, nije bio dovoljan argument za lokalne samouprave da planiraju sredstva za tu uslugu, zbog čega, kako dodaju, Ženskom centru Užice predstoji velika borba da obezbedi novac za zarade zaposlenih  na toj usluzi, dostupnoj građanima Zlatiborskog okruga.  

Istakavši da je 1,5 miliona dinara optimalan iznos potreban samo za zarade zaposlenih, iz Ženskog centra podsećaju da su, javnom nabavkom, Grad Užice i Opština Čajetina obezbedile 730.000 dinara za rad SOS telefona u ovoj godini.

-         Kao licencirani pružaoc usluge nadamo se boljoj saradnji i većem uvažavanju ove podrške za žrtve nasilja od strane institucija koje pružaju zaštitu od nasilja u porodici i lokalnih samouprava Zlatiborskog okruga koje bi trebale da finasiraju socijalne usluge za svoje građane, kako predviđa Zakon o socijalnoj zaštiti, navode iz Ženskog centra Užice na Međunarodni dan SOS telefona.

Podsetimo, SOS telefon, 0800333445, počeo je sa radom u avgustu 2105. godine. Najčešće su ga okretali građani Užica, ali i opština Zlatiborskog okruga i drugih delova Srbije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage