Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

15. 05. 2018. Zlatiborski okrug

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Novi obrazovni profili i u srednjim školama Zlatiborskog okruga

Osmaci do 31. maja u školi, testiranje u sklopu završnog ispita od 18 do 20. juna

Oko deset novih obrazovnih profila biće na raspolaganju učenicima koji ove školske godine završe osmi razred osnovnih škola u Zlatiborskom okrugu.

Kako saznajemo od Školske uprave Užice, turističko- hotelijerski tehničar je novi obrazovni profil koji se uvodi u školi u Čajetini, u tehničkom školama u Bajinoj Bašti i u Požegi. Obrazovni profil komercijalista biće na raspolaganju učenicima Ugostiteljsko- turističke škole u Čajetini i TŠ Požega. Ta požeška škola nudi od naredne školske godine i obrazovni profil tehničar za kompjutersko upravljanje, CNC, mašina. Za trgovca će moći da se uči u školi u Kosjeriću, za kuvara i konobara u TŠ Nova Varoš. Požeška poljoprivredna škola Ljubo Mićić uvodi profile operater u prehrambenoj industriji, prerađivač mleka, cvećar- vrtlar. Računarska odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za račuanrstvo i informatiku bi trebalo da budu otvorena u Užičkoj i Prijepoljskoj gimnaziji.

Konkursom za 2018/2019 je za Zlatiborski upravni okrug je planiran upis 106 odeljenja. Ima 3116 slobodnih mesta, što je više nego prošle školske godine kada je na području Školske uprave Užice odobren upis 101 odeljenja za oko 2 970 učenika.

Trenutno blizu 2 980 učenika osnovnih škola, sa učenicima iz Republike Srpske, pohađa osmi razred u osnovnim školama na području koje pokriva Školska uprava Užice, u Zlatiborskom okrugu. Od postignutog uspeha u školi zavisi koliko će ih završiti osmi razred.

Učenici osmih razreda osnovnih škola sa pozitivnim uspehom, prema školskom kalendaru, u školu idu do 31. maja.

Prijemni ispiti u Umetničkoj i Muzičkoj školi se polažu od 1. do 3. juna. Prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, zainteresovani osmaci polagaće 3. juna.

Osmaci će polagati 18. juna test iz srpskog jezika, u sklopu završnog ispita. Dan kasnije ih očekuje testiranje iz matematike, dok će kombinovani test rešavati 20. juna.

Podsetimo, na području Školske uprave Užice su 44 osnovne, 21 srednja i tri specijalizovane škole, dve muzičke u Užicu i Prijepolju i specijalna škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju u Užicu. Zlatiborski okrug ukupno ima 52 osnovne, 23 srednje i tri specijalizovane škole.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage