Naslovna  |  Užički kraj  |  Raspisan javni konkurs za mere energetske efikasnosti: Najviše novca za nabavku kotlova na gas
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

19. 03. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna/Grad Užice

Raspisan javni konkurs za mere energetske efikasnosti: Najviše novca za nabavku kotlova na gas

Od ove godine finansijska podrška Grada i za nabavku kotlova na gas za stanove u stambenim zgradama koje nemaju mogućnost priključenja na toplovodnu mrežu.

Grad Užice, Odeljenje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, raspisalo je javni konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama, a od ove godine, i stambenim zgradama na teritoriji grada.

Na javni konkurs se mogu prijaviti vlasnici porodičnih stambenih kuća koji su izgrađeni na gradskom području u prvoj, drugoj ili trećoj stambenoj zoni i vlasnici stanova u stambenim zgradama koje nemaju tehničkih mogućnosti za priključenje na gradski toplovod.

Da bi se prijavili na javni konkurs, zainteresovani bi trebalo da budu vlasnici objekta koji u njemu žive, da poseduju dozvole kojom dokazuju da je objekat legalan i da redovno izmiruju poreske obaveze. Na javni konkurs se ne mogu prijaviti građani koji su dobili finansijsku podršku Grada tokom prethodnih konkursa.

Lokalna samouprava će finansijski podržati nabavku kotlova na gas i pelet, te nabavku i ugradnju stolarije i materijala za izolaciju spoljnih zidova na porodičnim stambenim objektima. Grad će sufinansirati do polovine iznosa po objektu sa PDV-om. 

Radovi na objektima bi trebalo da budu izvedeni najkasnije do 15. oktobra. Rok za dostavljanje zahteva za isplatu sufinansijske podrške je 30. oktobar.

Iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine je izdvojeno devet miliona i 700 hiljada dinara kao podrška sprovođenju tih mera energetske efikasnosti objekata. Najviše novca, 3,3 miliona dinara, opredeljeno je za nabavku kotlova na gas, meru za koju su prošle godine građani bili najviše zainteresovani.

Zainteresovani mogu podneti prijavu Gradu Užicu do 19. aprila.

Oko 240 vlasnika porodičnih kuća je tokom prethodne tri godine dobilo finansijsku podšrku Grada za sprovođenje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama, učestvovanjem na javnom konkursu koji je osmišljen u težnji da se poboljša kvalitet vazduha u gradu, odnosno smanji emisija štetnih gasova u vazduhu.

-         Cilj konkursa je da na ovaj način pokušamo da minimiziramo naše zagađenje vazduha, uštedom u potrošnji energenata, izolacijom objekata i promocijom i upotrebom ekološkoh energenata kao što su pelet i gas, navodi gradski većnik Dunja Đenić.

Za javni konkurs je tokom prethodne tri godine izdvojeno ukupno 23, 3 miliona dinara iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, formiranog naplatom naknade za zaštitu životne sredine, odnosno ekološke takse.

Inače, višegodišnja ispitivanja pokazuju da se građani Užica decenijama suočavaju sa problemom zagađenja vazduha.

Podsetimo, vazduh u Užicu je bio prekomerno zagađen 2016. godine zbog prisustva suspendovanih čestica PM10, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine čije su analize pokazale i da je 146 dana tokom 2014. i 2015. godine koncentracija suspendovanih čestica PM10 u Užicu bila iznad dozvoljene granice.

Prema navodima Agencije za zaštitu životne sredine, upravo su individualna ložišta(sa udelom od 32 do 45%), uz sektor industrije, najveći izvori u ukupnim nacionalnim emisijama suspendovanih čestica PM10 i PM2,5 koje remete zdravlje.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage