Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

14. 03. 2018. Zlatibor

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Zlatibor- beg od alergenih polena

Trenutno je aktuelan polen drveća, od maja kreće sezona polena trava, pred kraj leta na zdravlje pojedinih ljudi utiče polen korovskih biljaka.

Na Zlatiboru su izuzetno pogodni uslovi za alergične osobe, poručila je rukovodilac grupe za monitoring polena Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović Josipović koja je u Čigoti održala tribinu o merenjima koncentracije polena u vazduhu na teritoriji Čajetine.

Prema rečima Mirjane Mitrović Josipović, prošlogodišnja merenja alergenog polena u vazduhu na Zlatiboru se ne razlikuju znatno od prosečnih rezultata petogodišnjeg kontinuiranog merenja koncentracija polena na toj planini.

Za razliku od Zlatibora koji beleži male koncentracije, od alergenog polena, a posebno od korovske biljke ambrozije, najviše je ugrožena Vojvodina.

Agencija za zaštitu životne sredine od 2013. godine prati koncentracije polena u vazduhu na Zlatiboru, uz pomoć aparata koji se nalazi na meteorološkoj stanici. Obrađene podatke, kako kaže Mitrović Josipović, analiziraju i evropski sertifikovane osobe.

Agencija za zaštitu životne sredine godinama meri koncentracije polena 24 biljne vrste u vazduhu u oko 20 mesta u Srbiji, u sklopu nacionalne mreže monitoringa, uz pet mernih stanica u Vojvodini. Merenja se sprovode u težnji da se pomogne ugroženim ljudima.

Inače, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaki četvrti stanovnik planete je ugrožen polenom biljaka.

Mirjana Mitrović Josipović za RAM mrežu navodi da postoji tražnja za proširivanjem te mreže merenja polena i u drugim turističkim destinacijama u Srbiji jer, kako ističe, i domaći i strani turisti često se obraćaju Agenciji za zaštitu životne sredine kako bi dobili informacije o koncentracijama alergenog polena. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage