Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

21. 02. 2018. Zlatibor

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna/Zlatiborski Eko agrar

Naša Zlatka spas za male proizvođače

Zbog većeg interesovanja, moguće investicije zarad proširenja kapaciteta mlekare u Krivoj Reci

Oko 20 poljoprivrednika iz Krive Reke i okolnih sela je našlo siguran plasman sirovog mleka zahvaljujući mini mlekari Naša Zlatka u Krivoj Reci koja je počela sa radom u septembru prošle godine.

Proizvodi Naše Zlatke polako osvajaju tržište, a mlekara, u kojoj je otvoreno sedam radnih mesta, trenutno snabdeva 20 restorana i hotela na Zlatiboru. Mlekara je opremljena najsavremenijom opremom za preradu iznad 1.500 litara mleka dnevno u tradicionalne proizvode zlatiborskog kraja, sir i kajmak.

Podsetimo, mlekara Naša Zlatka je rezultat projekta Od mleka sa naših planina kojeg su Opština Čajetina i Zlatiborski Eko Agrar sproveli u partnerstvu sa opštinama Plav i Andrijevica iz Crne Gore, Programom prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora, uz finansijsku podršku Evropske unije od oko 140.000 evra.

Projekat je započet u septembru 2016. godine u težnji da se podrže mali proizvođači mleka sa teritorije opštine Čajetina i kako bi se obezbedio siguran plasman viška sirovog mleka.

        Otvaranjem mini mlekare u Krivoj Reci kreirani su preduslovi za siguran plasman mleka i povećanje prihoda poljoprivrednika na ovom području kroz proizvodnju zlatiborskog sira i kajmaka, kao proizvoda sa dodatom vrednošću, navedeno je pred završnu konferenciju Od mleka sa naših planina, održanoj u utorak na Zlatiboru.

Kooperanti mlekare su pohađali treninge i obuke u vezi sa higijenom i ishranom stoke, kao osnovnim preduslovima za visok kvalitet sirovog mleka i dobili su konkretne preporuke za poboljšanje ishrane stoke.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage