Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

19. 02. 2018. Prijepolje

Autor: Radio Luna Izvor: Polimlje/Beta

Od marta iskopavanje u rudniku Čadinje kod Prijepolja

Procenjene rezerve rude iznad sedam miliona tona

Engleski gigant Metalfer počeće u martu sa intenzivnim iskopavanjem rude u rudniku Čadinje, a plan je da se u pripremnoj fazi iskopa najmanje 20.000 tona rude, kazao je nedavno za list Polimlje predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović.

Prema rečima predsednika grupe Metalfer Branka Zečevića, planira se podzemna eksploatacija koja neće negativno uticati na okolinu, a u planu je i otvaranje 80 do 100 radnih mesta.

Kako je objasnio Zindović, ruda će biti transportovana do Gornjeg Milanovca gde će biti organizovano izdvajanje metala čiji se ukupan procenat bakra, olova, cinka, zlata i srebra, kako je naveo, kreće oko sedam odsto, znatno iznad procenta rude u Boru koji je decenijama u eksploataciji.

Metalfer u prezentaciji rudarstva navodi da Čadinje ima 7,7 miliona tona rezerve rude, da je potvrđeno sedam procenata metala bakra, olova i cinka i da u taj procenat nije ukjljučeno evidentno prisustvo zlata i srebra.

Kako piše Polimlje, rudnik, prema istom Metalferu, obuhvata 99 kvadratnih kilometara površine koja je proglašena za teren povoljan za geologiju.

Grupa Metalfer je osnovana u Londonu 1993. godine. Prisutna je u Srbiji od 2002. godine, kada postaje jedan od najvećih proizvođača čelika i nosilac rudarskih projekata u regionu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage