Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

14. 02. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Kvalitet vode na Vrutcima ispitivaće i Agencija za zaštitu životne sredine(AUDIO)

Agencija za zaštitu životne sredine je uvrstila analizu vode na akumulaciji Vrutci u svoj program monitoringa za ovu godinu

 

Agencija za zaštitu životne sredine ispitivaće ove godine kvalitet vode u akumulaciji Vrutci, u sklopu nacionalnog programa monitoringa kvaliteta voda.

Kako je najavljeno, ekipa Agencije za zaštitu životne sredine uradiće četiri sveobuhvatne i pouzdane analize, sa oko stotinu parametara, koje su, kako navode, potpuno usklađene sa zahtevima Direktive Evropske unije o vodama.

-           To je, možemo reći, evropski ustav o vodama. Posedujemo najsavremeniju opremu, imamo vrlo motivisane ljude tako da je bilo kakva sumnja u analize potpuno diskreditovana, kaže direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović i ističe da će uskoro biti poznati preliminarni rezultati vode koja je uzorkovana kod vodozahvatne kule na Vrutcima.

Kako objašnjava doktor nauka Nebojša Veljković, načelnik monitoringa kvaliteta vode i sedimenta u Agenciji za zaštitu životne sredine, uzorke vode će uzimati sa oko deset tačaka na različitim prostorima i dubinama jezera.

-          Puta brojka sto, dobija se podatak da se u pet radnih dana pokrije više stotina parametara kvaliteta koji ulaze u seriju na osnovu koje se ocenjuje kvalitet akumulacije, navodi Veljković. Objašnjava da Agencija za zaštitu živote sredine nije imala obavezu da svake godine kontroliše kvalitet vode u akumulaciji Vrutci.

Veljković navodi da se analize na cijanotoksine do skoro nisu radile u zemlji. Ističe da ispitivanje moguće prisutnosti cijanotoksina u vodi za piće i u akumulacijama koje služe za vodosnabdevanje nije deo redovnih parametara koji se prate, ali da je neophodno u slučaju velike brojnosti cijanobakterija koje luče cijanotoksine.

Veljković navodi da je 2013. godine u Užicu zabeležena deset puta manja koncentracija mikrocistina od preporuka Svetske zdravstvene organizacije.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković navodi da se Užice prebacilo na vodosnabdevanje sa Sušičkih vrela pod razumljivim strahom nadležnih organa i javnosti, a da, kako dodaje, nije moralo. Petković navodi da bi postupio kao ostali u datoj situaciji.

Analize Agencije za zaštitu životne sredine, prema rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, služiće kao dodatna sigurnost radi izvođenja konačnih zaključaka i preduzimanja adekvatnih mera početkom sledeće godine, kada bi Užice, prema najavama i po završetku druge faze radova na rekonstrukciji i dogradnji fabrike za preradu vode Petar Antonijević, trebalo da se vrati na akumulaciju Vrutci zarad vodosnabdevanja.

Uporedo sa ekipama Agencije za zaštitu životne sredine, JKP Vodovod Užice radiće svoje analize kvaliteta vode na jezeru Vrutci, prema rečima gradonačelnika Petkovića, nekoliko puta tokom meseca. Rad Agencije na Vrutcima služiće radnicima užičkog Vodovoda kao dodatna obuka i priprema za ispitivanja kvaliteta vode na Vrutcima od 2019. godine.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

17.02.

2018.

anonymous mišo [neregistrovani] u 23:33

ne pijem

što opet još više smrdi na hlor kad je počelo ozoniranje?!

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage