Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

14. 02. 2018. Užice

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna

Vozila i naoružanje vojske na gradskom trgu(AUDIO/FOTO)

Povodom Dana državnosti

Druga brigada kopnene vojske Srbije organizovala je taktičko- tehnički zbor na gradskom trgu u Užicu, u sklopu obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije.

Prema rečima komandanta Druge brigade kopnene vojske Srbije pukovnika Željka Kuzmanovića, na trgu je izložen deo artiljerijskih sredstava, deo opreme pešadijske jedinice i specijalnih jedinica poput vojne policije i izviđačke jedinice, te deo savremenih optoelektronskih sredstava i sredstava telekomunikacija.

Građani imaju priliku da do 14 časova pogledaju oklopna vozila tipa M-77 Oganj, set kolektivnog i pešadijskog naoružanja.

Dan državnosti Srbije je državni praznik koji se obeležava 15. i 16. februara, na praznik Sretenje Gospodnje. Dan državnosti je ustanovljen kao spomen na dan početka Prvog srpskog ustanka, zborom u Orašcu 1804. godine, te kao dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donet prvi srpski ustav, Ustav Knjaževstva Srbije,  Sretenjski ustav. To je prvi moderni srpski ustav koji je označio i početak stvaranja samostalne i nezavisne države. Tvorac Sretenjskog ustava je Dimitrije Davidović.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage