Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

07. 12. 2017. Beograd

Autor: Radio Luna Izvor: Beta/RTS

Čović u Beogradu: Neophodno rešiti pitanje granica sa susedima

Moraćemo zajedno mnogo intenzivnijom komunikacijom da dođemo do rešenja granica. Zbog složenosti odnosa u BiH teže se dogovaramo. Ostavite nam još prostora da se usaglasimo, rekao predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka s tročlanim Predsedništvom BiH, izjavio je da veruje da je dobio načelnu saglasnost za predlog zamena kvadratni metar za metar kvadratni delova teritorije kod opština Priboj i Rudo.

-         Za nas je tu važna pruga koja povezuje Beograd i Bar, koja prolazi kod mesta Štripci i mi smo ponudili istu površinu bosanskohercegovačkoj strani na našoj teritoriji teritoriji i reč je o mestima Sastavcima-Kronoge, rekao je Vučić. 

Po njegovim rečima, u pitanju je i deo granice kod hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta, gde je prvo Srbija zatražila da budu u celini na teritoriji Srbije, ali da je dogovoreno da se Srbiji omogući pravo međunarodne službenosti na tih 14 i 19 hektara u narednih 99 godina.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović je rekao da je zajednički stav BiH da je neophodno rešiti pitanje granice sa susedima. Zahvalio se Vučiću na, kako je naveo, pruženim alternativama za granice.

-         Ovaj predlog kada je u pitanju granica i danas je kao model manje-više prihvaćen načelno, moraćemo zajedno sva trojica preko naših predstavnika u jednoj mnogo intenzivnijoj komunikaciji sa vama doći do konačnog rešenja, da to pitanje ostane iza nas na tragu ovog modela koji je, čini mi se, pravičan za obe strane, čak ja bih rekao džentlmenski u nekim elementima, ali zbog složenosti odnosa u BiH, moraćete razumeti da se mi u BiH teže dogovaramo i o ovom koridoru koji bi iz BiH, iz Sarajeva, trebalo ići ka Beogradu i već uveliko govorim da ćemo to povezati, ali jednako tako i oko energetike, odnosno energetskih objekata, iako su, čini mi se, stvari dosta čiste, ali ostavite nam još malo prostora da mi unutar sebe pokušamo te stavove usaglasiti i, konačno, ja se nadam brzo rešiti pitanje granica, dodao je Čović, a piše RTS. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da do janura treba da se preciziraju kontakti i potpiše memorandum o saradnji koji bi omogućio primenu protokola kontrole i proizvodnje robe biljnog i životinjskog porekla i da se reši pitanja dozvola za prevoz tereta. 

Milijardu i 424 miliona evra je, prema rečima Vučića, bila trgovinska razmena Srbije i Bosne i Hercegovine u prvih deset meseci ove godine. Naveo je da trgovinska razmena svake godine raste za 200 miliona evra, što BiH svrstava u najznačajnije spoljnotrgovinske partnere Srbije. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage