Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

06. 12. 2017. Užice

Autor: V.K./J.P. Izvor: Radio Luna

Istrajni do izgradnje sigurne kuće u Zlatiborskom okrugu(AUDIO)

Prikupljeno više od 2300 potpisa za izgradnju sigurne kuće. Sem potpisa, biće potrebni i donatori…

Performansom nazvanim Sigurna kuća- sigurnost za žene Zlatiborskog okruga, Udružene žene Zlatiborskog okruga organizovale su na gradskom trgu akciju posvećenu kampanji 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama.

Tokom akcije su se prikupljali potpisi za izgradnju regionalne sigurne kuće za žene žrtve nasilja.

Podsetviši da u Priboju postoji sigurna kuća sa osam ležajeva, predstavnica Unije žena Požega i koordinator Ženske odborničke mreže u Požegi Miljanka Filipović, član Inicijativnog odbora za izgradnju sigurne kuće u Zlatiborskom okrugu, navela je za Radio Lunu i RAM mrežu da je Zlatiborskom okrugu potrebno još 30 ležajeva, zbog čega je inicijativa za izgradnjom još jedne sigurne kuće i pokrenuta.

-         Nadamo se da ćemo biti istrajni u akciji i da će nas građani podržati, rekla je Filipović.

Do sada je prikupljeno više od 2 300 potpisa, s tim što, kako je istakla za naš radio član Inicijativnog odbora za izgradnju sigurne kuće u Zlatiborskom okrugu ispred Ženskog centra Užice Radmila Gujaničić, nisu dobijene sve liste sa terena, iz lokalnih samouprava Zlatiborskog okruga.

Nakon što potpise prikupe, kako je navela Gujaničić, Udružene žene Zlatiborskog okruga planiraju da se obrate Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ali i da posete sigurnu kuću u Nišu kako bi se upoznale sa načinom funkcionisanja.

Da bi se što pre uspostavila usluga na koju obavezuje Konvencija Saveta Evrope za borbu i sprečavanje nasilja nad ženama i deci u porodici, kako je naglasila Gujaničić, biće potrebni donatori.  

-         Iz iskustva drugih gradova znamo da taj proces ne traje kratko, ali smo akciju započeli i smatramo da ćemo je, kao i druge akcije, uspešno završiti, rekla je za Radio Lunu i RAM mrežu Radmila Gujaničić iz Ženskog centra Užice koji je, uz Savet za ravnopravnost polova i Žensku odborničku mrežu Užica, zaslužan i za uspostavljanje usluge SOS telefona na području Užica, potom i Čajetine, Bajine Bašte i Požege.

Za SOS telefon je nacrtom budžeta grada za narednu godinu planirano oko milion dinara, navela je za naš radio odbornica Skupštine grada Užica Mirjana Racić. Pozvala je i druge lokalne samouprave Zlatiborskog okruga da opredele novac za uslugu SOS telefona koji će biti na regionalnom nivou.

Racić je navela da su česti pozivi žrtava nasilja i naglasila da nasilje iz dana u dan raste.

Istakavši da osuđuje svaki vid nasilja, Racić je naglasila da zakon važi i za političare među kojima ima nasilnika nad ženama i onih koji žene, kako je navela, mobinguju, omalovažavaju.

-         Oni bi trebalo da daju primer ostalim građanima, a ne da se ponašaju kao šerifi, bahato, dodala je Racić.

Podsetimo, više od 1 100 poziva je primio Ženski centar Užice od 2015. godine do sredine maja 2017. godine preko besplatnog SOS telefona 0800 333 445, zbog čega je Užice bilo svrstano na drugo mesto u Srbiji po broju poziva žrtava nasilja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage