Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

15. 11. 2017.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Isti na prestižnom festivalu u Amsterdamu

Svetska premijera domaćeg filma Isti, reditelja Dejana Petrovića, na najznačajnijem festivalu dokumentarnog filma u svetu IDFA u Amsterdamu.

Dokumentarni film Dejana Petrovića Isti imaće svetsku premijeru u takmičarskom programu najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu, IDFA 2017, koji će se jubilarni 30. put održati od 15. do 26. novembra u Amsterdamu.

Kratkometražni dokumentarni film Isti tokom 16 minuta trajanja prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji.

-         Isti je film metafore koji se, prikazujući život u zatvoru, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode, saopštili su nedavno iz Nezavisnog filmskog centra Filmart.  

Film je snimljen u Kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu, kako navode iz Filmarta, zahvaljujući podršci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije.

-         Njegova izuzetna fotografija i unikatna poetika daje pogled na život u zatvoru koji još uvek nije viđen u domaćem dokumentarnom filmu. To je prepoznato i od strane Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (International Documentary Film Festival Amsterdam – IDFA), koji je film Isti uvrstio u takmičarski program, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, dodali su iz Filmarta.

Iz tog filmskog centra podsećaju da su pre šest godina autori iz Srbije(Goran Radovanović – Uz Fidela do kraja i Srđan Keča – Pismo ocu) poslednji put učestvovali u takmičarskom programu festivala u Amsterdamu. Navode i da je za 30 godina, koliko postoji IDFA, u takmičarskim programima tog prestižnog festivala prikazano ukupno devet dokumentaraca domaćih autora.

Ostvarenje Isti Dejana Petrovića biće premijerno prikazano 18. novembra u takmičarskom programu festivala IDFA u Amsterdamu.

Inače, pored filma Isti, u okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, biće prikazano i ostvarenje Druga strana svega Mile Turajlić u takmičarskom programu, u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma i Slatko od Ništa Borisa Mitića u netakmičarskom programu Masters.

Film Isti biće u konkurenciji sa još 14 filmova. Pobednik u toj kategoriji, kako podseća RTS, automatski se kvalifikuje za nominaciju za Oskara. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage