Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

14. 11. 2017. Užice

Autor: J. Nedić, M. R. Pejović, A. Duković Izvor: Radio Luna

OŠ „Dušan Jerković“ važna za buduće projekte Francuskog instituta

U prijatnoj i radnoj atmosferi ceo tim Francuskog instituta težio je da što više zainteresuje đake OŠ „Dušan Jerković“ za učenje francuskog jezika.

Predstavnici Francuskog instituta u Beogradu bili su u zvaničnoj poseti Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ u Užicu 26. oktobra 2017. g. želeći da unaprede proces učenja francuskog jezika kao drugog stranog jezika u osnovnoj školi i ohrabre učenike da istraže koje sve mogućnosti otvara znanje francuskog jezika.

Žilijet Tirlik, koordinatorka za dvojezičnu nastavu i promociju francuskog jezika, sa još tri lektora iz Francuske održala je tri radionice sa učenicima šestog i osmog razreda - sa učenicima VIII 5 odeljenja, odeljenjem VIII razreda OŠ „Slobodan Sekulić“ i sa učenicima VI 2. Tokom radionica im se pridružila i Florans Koc, ataše za saradnju za francuski jezik.

U prijatnoj i radnoj atmosferi ceo tim Francuskog instituta težio je da što više zainteresuje đake za učenje francuskog jezika. Aktivnosti su bile prilagođene uzrastu učenika, koji su imali priliku da čuju izvorne govornike francuskog jezika. Iako su imali tremu, učenici su bili zadovoljni, jer nikada ranije nisu imali priliku da razgovaraju sa „pravim“ Francuzima. Najviše su im se svideli lektori Eva i Gijom sa kojima su učili nove reči i vežbali izgovor francuskog jezika.

Nakon radionica posetioci su se sastali sa upravom škole, nastavnicima francuskog jezika i školskim bibliotekarima. Direktor škole Ratko Trmčić upoznao je goste sa podacima da  je Osnovna škola „Dušan Jerković“ jedna od škola u ovom delu Srbije sa najdužom tradicijom učenja francuskog jezika  - od osnivanja, od 1955. sa kraćim prekidima, uči se i danas.

Razgovaralo se, takođe, o promociji francuskog jezika. Naime, u školi „Dušan Jerković“, počev od februara 2011.godine, u okviru projekta DELF u školskim ustanovama, učenici imaju mogućnost da se pripremaju i da izađu na polaganje ispita za sticanje DELF diplome (Diplôme d’études en langue française), diplome koja potvrđuje nivo stečenog znanja francuskog jezika za one kojima francuski jezik nije maternji. To je zvanična diploma Ministarstva prosvete Republike Francuske. Ona omogućava onima koji uče francuski jezik da ozvaniče svoj nivo znanja i sposobnosti upotrebe jezika. Ispit se na istovetan način polaže u celom svetu, diploma je važeća u celom svetu i jednom stečena važi trajno.

Mart mesec je u celom svetu poznat kao mesec Frankofonije. U OŠ  „Dušan Jerković“ svake godine se bogatstvo frankofone kulture obeležava nizom manifestacija. Učenici učestvuju na likovnim konkursima, prave se izložbe knjiga i likovnih radova, škola se ukrašava panoima koji slave francuski jezik i kulturu, a uvek se završava priredbom na kojoj se pevaju francuske pesme, recituje  na francuskom, glumi, a govore se čak i francuske brzalice.

Predstavnici Francuskog instituta su bili zadovoljni i istakli su da je škola „Dušan Jerković“ važna za buduće projekte Francuskog instituta. Nakon razmene ideja dogovarali smo se o budućoj saradnji sa željom da se jođ više osnaže veze i uoče pozitivne strane pripadanja velikoj frankofonoj zajednici.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage