Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

14. 11. 2017. Užice

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna

Počeli praznični pozorišni dani(AUDIO)

Pozorište ima funkciju da probudi i mobilizuje našu kritičku svest, odnosno, da razvija našu refleksiju o realnom svetu, podsetila profesor dr Nada Popović Perišić na otvaranju festivala

Paljenjem festivalskih vatri, uz vatromet, trubače, izložbu fotografija sa prošlogodišnjeg festivala i pozdravnim govorom profesora dr Nade Popović Perišić, otvoren je 22. Jugoslovenski pozorišni festival Bez prevoda.

Kultura i umetnost grade mostove razumevanja i zbližavanja, podsetila je otvarajući ovogodišnji festival profesor dr Nada Popović Perišić, ministar u Vladi Srbije od 1994. do 1998. godine koja je, ličnim zalaganjem, kako je ranije rečeno, doprinela osnivanju festivala u Užicu i to onog, kako je navela, koji ističe ideju o zajedničkom kulturnom prostoru.

Publika će do 20. novembra imati priliku da pogleda ukupno osam takmičarskih predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije koje povezuje slogan Za ovo malo duše, iz konteksta pesme Branim, Vaska Pope.

-         Ta misao zastupa stav da poput uvaženog pesnika ustanemo u odbranu onih vrednosti koje su najbolje u čoveku, a za koje se na umetnički način bore i ovogodišnje festivalske predstave, čulo se u Narodnom pozorištu Užice na otvaranju festivala koji će, prema rečima selektora Bojana Munjina,  biti posvećen iskonskoj ljudskoj želji da svojoj neprestano opterećenoj duši omogući u teatru malo topline, koja bi mu pomogla da se obnovi i krene dalje.

Podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja je podržalo ovogodišnji festival Bez prevoda sa 3,4 miliona dinara, a Grad Užice sa 3,3 miliona dinara.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage