Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

13. 11. 2017. Zlatibor

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna/Opština Čajetina

Kablvod za gondolu spreman do kraja godine

Počeli radovi na priključivanju panoramske žičare na distributivni sistem električne energije

 

Radovi na priključivanju buduće panoramske žičare na Zlatiboru na distributivni sistem električne energije su počeli na trafostanici na Zlatiboru, kako je saopšteno, nakon što je opština Čajetina izdala neophodne dozvole.

Kako su objasnili iz Opštine Čajetina, desetokilovoltni elektroenergetski kabl biće položen u dužini od 11.850 metara, od trafostanice na Zlatiboru do međustanice na kojoj će biti smešten glavni napojni centar za zlatiborsku panoramsku gondolu.

Radove izvode Hidromontaža iz Beograda i firma Elkoms.

Odgovorni izvođač radova, ispred firme Hirdomontaža Beograd, Goran Vekić je izjavio da je sva neophodna mehanizacija dopremljena na gradilište, te da da će kablovod biti završen u predviđenom roku od 180 dana.

Novi kablovod finansira opština Čajetina. Prema rečima predsednika te opštine Milana Stamatovića, novi kablovod, kako je rekao, neće koristiti samo gondola već je važan i za pojačavanje snage za ski centar Tornik.

Podsetimo, radovi na izgradnji Gold gondole Zlatibor, na vrhu Tornika, počeli su 21. septembra nakon što je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Opštini Čajetina izdalo u julu građevinsku dozvolu za petu, završnu fazu izgradnje žičare, na vrhu Tornika.

Opština Čajetina je podnela državnim institucijama zahteve i prateću dokumentaciju za izdavanje neophodnih dozvola i za ostale faze izgradnje. Iz te lokalne smaouprave, kako su saopštili, očekuju neophodne dozvole i za preostale četiri faze.

-                   Peta faza u izgradnji gondole je završena, izvođači radova rade punom parom i mogu veoma brzo da završe kompletan projekat, ali na žalost, nerazumni ljudi iscepkali su trasu žičare u pet faza, od kojih svaka zasebno zahteva dozvole. Projekat od nacionalnog interesa namerno koče i zaustavljaju  praveći štetu lokalnoj samoupravi. Ali mi im i danas sa ovog mesta poručujemo:  kao što nas neće ni loši vremenski uslovi zaustaviti, tako nas neće zaustaviti ni opstrukcija nadležnog ministarstva, rekao je Stamatović nakon što je obišao radov na Torniku.

Direktorka JP Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić očekuje da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uskoro izdati neophodne dozvole za izgradnju početne stanice gondole u centru Zlatibora, ali i da će biti rešeni sporni imovinsko- pravni odnosi na tom delu trase, čime će se, kako je istakla, stvoriti uslovi za nastavak radova.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage