Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

07. 11. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna/foto izvor: NP Užice

Nadmetanje za Ardalione počinje(AUDIO)

22. Jugoslavenski pozorišni festival Bez prevoda biće posvećen iskonskoj ljudskoj želji da svojoj neprestano opterećenoj duši omogući u teatru malo topline kako bi mu pomogla da se obnovi i krene dalje, naveo je u svom izveštaju selektor Bojan Munjin.

Mali čovek i njegova sudbina biće u fokusu 22. Jugoslovenskog pozorišnog festivala Bez prevoda.

Publika će od 13. do 20. novembra u Narodnom pozorištu Užice imati priliku da pogleda ukupno osam takmičarskih predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije.

Predstave po izboru selektora Bojana Munjina i Zorana Stamatovića, povezuje slogan Za ovo malo duše, Vaska Pope i pesme Branim, ali i festivalsko nadmetanje za devet nagrada Ardaliona. O najboljima će odlučivati reditelj Dejan Mijač, kao predsednik žirija 22. JPF-a, dramaturg Željka Turčinović, pozorišni kritičar Nataša Nelević, arhitekta i scenograf dr Radivoje Dinulović i glumac Zoran Ljutkov. Ardalioni, nagrade nazvane po jedinom glumcu među svetiteljima, biće uručeni na matičnim scenama pobedničkih pozorišta. Predstave na repertoaru ovogodišnjeg JPF-a nadmetaće se i za najbolju predstavu po oceni publike.

-         Još uvek ima kompleta, mada je interesovanje zaista fino i veliko, kaže za Radio Lunu PR menadžer 22. JPF-a Slađana Vasiljević navodeći da se ulaznice, po ceni od 6000 dinara za parter strane i balkon, odnosno 7000 dinara za parter sredinu, i dalje prodaju kao kompleti. Pojedinačne karte po ceni od 1000 dinara će moći da se kupe na dan početka i tokom trajanja festivala, ukoliko bude slobodnih mesta.

Publika ovogodišnjeg Jugoslovenskog pozorišnog festivala imaće priliku da u holu Narodnog pozorišta pogleda izložbu fotografija sa prethodnog festivala, fotografa Radovana Baje Vujovića.

Izložba slika različitih tehnika, ulja na platnu, crteža, kolaža, grafika, mladog umetnika Miloša Milićevića, u pratećem je programu festivala. Izložbu nazvanu Proždiranje, publika će moći da pogleda od utorka, od 18 sati i 30 minuta, na Maloj sceni Narodnog pozorišta Užice. Mala scena užičkog pozorišta biće od 16. do 18. novembra mesto predstavljanja knjiga i održavanja predavanja na temu scenskog pokreta, u sklopu pratećeg program festivala.

Jugoslovenski pozorišni festival će u ponedeljak, u 19 sati i 30 minuta, otvoriti profesor dr Nada Popović Perišić, bivši ministar kulture u republičkoj vladi koja je, kako navodi Vasiljević, tokom mandata i ličnim zalaganjem podržala osnivanje Jugoslovenskog pozorišnog festivala 1996. godine.

Do pre deset godina su se tokom festivala u Užicu gledale predstave sa područja Crne Gore i Srbije. Od kako je dobio regionalni karakter 2007. godine, kako podseća Slađana Vasiljević, Jugoslovenski pozorišni festival Bez prevoda okuplja u gradu na Đetinji pozorišne ansamble i predstave sa jedinstvenog govornog područja Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Ministarstvo kulture i informisanja je podržalo ovogodišnji festival sa 3,4 miliona dinara, dok je iz gradskog budžeta izdvojeno 3,3 miliona dinara za 22. festival Bez prevoda. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage