Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

20. 10. 2017. Užice

Autor: J.P./ V.K. Izvor: Radio Luna/RTS/Beta

Koga traže poslodavci(AUDIO)?

Sajam zapošljavanja u Užicu je bio prilika da saznamo za kojim poslovima postoji najveća tražnja na tržištu rada

Oko 10 370 nezaposlenih je na evidenciji užičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje koja obuhvata grad Užice, sa opštinom Sevojno, i opštine Čajetina, Požega, Arilje, Kosjerić, Bajina Bašta. U Užicu je 4 500 nezaposlenih na evidenciji NSZ.

Oko 31 odsto nezaposlenih čine stariji od 50 godina, dok petinu nezaposlenih na evidenciji Filijale Užice NSZ čine mladi.

U Užicu se najviše traže nezaposleni sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme koji, inače, čine oko 58 odsto nezaposlenih lica na evidenciji NSZ. Oko 62 odsto upisanih u evidenciji čine nezaposleni koji posao čekaju duže od godinu dana.

Pravnika i ekonomista, među kadrovima sedmog i osmog stepena, ima najviše na evidenciji NSZ, ali je za njima, kako navodi direktorka užičke filijale NSZ Zorica Milošević, potražnja u privatnom sektoru najmanja.

Veća tražnja je godinama za diplomiranim mašinskim inženjerima, ali i građevinskim inženjerima sa licencama, potom elektroinženjerima, inženjerima hemije i IT-jevcima. Traženi su i profesori razredne nastave, profesori stranih jezika, lekari specijalisti, farmaceuti, stručnjaci za finansije, pojedini profili poljoprivredne i šumarske struke.

Do posla lakše dolaze građevinski radnici, opetarateri na CNC mašinama, trgovci, tekstilni radnici, ugostitelji, tehničari obezbeđenja. Postoje potrebe za radnicima mašinske obrade, za vozačima kipera i kamiona, vodoinstalaterima.

Za radnicima srednje stručne spreme i nekvalifikovanim radnicima je bila najveća potražnja na Sajmu zapošljavanja koji je juče održan u Gradskom kulturnom centru. Tražili su se i radnici ugostiteljske struke, kuvari,pekari, pica majstori, roštiljdžije, i agenti osiguranja. 

Sajam je okupio više od 20 poslodavaca iz Užica i okolnih opština. Ponudili su više od 130 slobodnih radnih mesta. 

Kako bi se povećala zaposlenost na području užičke filijale NSZ, uloženo je više od 80 miliona dinara za programe i mere aktivne politike zapošljavanja. Finansijsku pomoć pružaju i Grad Užice i okolne opštine.

Uz pomoć tih aktivnih mera, na području užičke filijale NSZ se ove godine zaposlilo oko 800 ljudi.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

20.10.

2017.

anonymousVlade Kremić [neregistrovani] u 23:34

nauči da radiš

svi studiraju razne menadžmente,niko neće u tesare,Ko će ubuduće gurati kjontejnere kad svi pozavršavaju

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage