Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

12. 10. 2017.

Izvor: B92/Tanjug

Auto- put Beograd- Sarajevo: "Zavisi od Eksim banke, Erdogan rekao 1,6%"

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Rasim Ljajić izjavio je da će dinamika dogovora o učešću Turske u infrastrukturnim projektima zavisiti od cene kredita.

Ljajić je kazao da se tokom boravka turske delegacije sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovaralo o njihovom učešću u izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, ali, kako piše B92, dodao da je akcenat bio na finansiranju tog posla. 

Kako je Ljajić objasnio za RTS, do sada je turska Eksim banka nudila kredite za infrastrukturne projekte u Srbiji po kamati od 6,5 odsto, pa su spustili na 4,8 procenata, a sada je predsednik Erdogan kazao da to može pasti čak na 1,6 odsto. 

- Da li će biti 1,6 odsto ili nešto više, o tome bi sada trebalo da razgovaramo i od toga će zavisiti dalja dinamika pregovora o učešću Turske u projektima izgradnje auto-puteva, kazao je Ljajić.

Podsetimo, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpisala je sa ministrom saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske Ahmetom Arslanom, Pismo o namerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, kojim se Turska i zvanično uključuje u realizaciju projekta auto-puta Beograd-Sarajevo.

- Izgradnjom Koridora 11, deonice od Požege do Preljine, dužine 31 kilometara, koji ćemo raditi sa kineskim partnerima, Srbija će već završiti deo trase budućeg auto-puta. Nakon toga nam preostaje još 60 kilometara auto-puta od Požege do granice, preko Užica, rekla je Mihajlovićeva.

Navela je tada da su za tu deonicu, čija se vrednost procenjuje na 830 miliona evra, od dokumentacije urađeni prethodna studija opravdanosti i generalni projekat, a sledeći korak je izrada studije izvodljivosti, a zatim i glavnog projekta, nakon čega slede razgovori o finansiranju radova.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage