Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

09. 10. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Užice obeležilo Dan grada

Svečanom akademijom i dodelom priznanja zaslužnim građanima, Užice obeležilo 688 godina od prvog pominjanja imena grada

Užice je Svečanom akademijom u užičkom Narodnom pozorištu obeležilo Dan grada, sećanje na 9. oktobar 1329. godinu kada je u dubrovačkim spisima ime grada na Đetinji prvi put pomenuto. 

Najistaknutijim građanima i udruženjima su tokom svečane sednice uručena priznanja.

Za zasluge i dela koja doprinose razvoju Užica, Povelju grada su dobili fudbalski trener Radomir Antić, dr specijalista interne medicine Milorad Mirković, akademski slikar Radomir Vergović i generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno Milija Božović.

Plakete za rezultate ostvarene u ostvarene u dužem vremenskom periodu su uručene novinaru Radovanu Popoviću, sindikalnom aktivista Petrašinu Druloviću, vlasniku pekare Šuljaga Draganu Laziću, umetniku Velimiru Tošaniću i paraatletičaru Milošu Zariću i KUD- u Sevojno.

Nagrade grada, za izuzetne rezultate u radu, dodeljene su poljoprivredniku Milošu Đeriću, , sekretaru Udruženja invalida cerebralne i dečje paralize Užice Predragu Bakiću, gimnazijalcu Andreju Kovačeviću, piscu Draganu R. Filipoviću, novinarki Jeleni Božović, nastavnici fizike u Prvoj osnovnoj školi Kralj Petar II Vesni Dimitrijević i savetovalištu za žene obolele od raka dojke Jefimija.

Predsednica kineske grupacije Jihai Linda Vong je dobitnik medalje, specijalno uza nju rađene, zbog donacije od 340.000 evra za završetak radova i opremanje vrtića na Pori.

-         Užice u periodima uspona i padova u periodima teških razaranja i intezivnog razvoja, opstaje na raskrnici važnih saobraćajnica, puteva na kojima se mešaju, ukrštaju i mimoilaze kulture i ideologije. Pri tom, Užice je uvek u centru vojnih, kulturnih i ostalih dešavanja i uticaja. Za naše prijatelje Užice je uvek na pola puta, a za one koje u Užicu žive, Užice je cilj i kraj svakog puta, rekao je predsednik Skupštine grada Branislav Mitrović otvorivši Svečanu akademiju. 

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je istakao da gradsko rukovodstvo namerava da od Starog grada napravi turističku atrakciju do koje će ljudi lako i bezbedno dolaziti, da oplemeni gradsko jezgro i da, kako je naveo, dobrim idejnim rešenjima grad ulepša i učini ga funkcionalnijim.

Cilj je da Užice postane grad koji svakom čoveku pruža šansu za bolji i lepši život, naveo je gradonačelnik.

-         Želimo da gradimo porušeno, da oživljavamo umrlo, da pronalazimo izgubljeno, pamtimo zaboravljeno, da pozlaćujemo izbledelo i da sve to spremimo i sačuvamo za našu zajedničku budućnost, rekao je gradonačelnik Užica Petković naglasivši da svako ko živi u gradu treba ličnim primerom da doprinese razvoju Užica. 

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević je podsetio da je Vlada Republike Srbije opredelila ukupno oko deset miliona evra za rekonstrukciju fabrike vode Petar Antonijević, dečjeg odmarališta na Zlatiboru, za izgradnju i opremanje Prekršajnog i Privrednog suda, stdentskog doma u Krčagovu.

Stević je istakao da će Zlatiborski okrug, kako je rekao, dobiti više na značaju po pitanju novih investicija, nakon izgradnje autoputa od Preljine do Požege, ali i otvaranjem novih letova na aerodromu Ponikve. Reformu javne uprave, kojom se bavi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Stević navodi kao važan segment za bolje funkcionisanje opština i gradova i za smanjenje, kako je naveo, boravka građana na šalterima

Podsetivši da je za Dan grada u Užice došlo više od 20 predstavnika kineskih firmi iz Pekinga, Šangaja, Hong Konga i sa američkog tla, predsednica Jihai grupe Linda Vong je istakla da ima mnogo prostora za saradnju, ali i da su prilikom posete Užicu, sadnjom drveta prijateljstva između Srbije i Kine, kako je navela, produbljena međusobna osećanja sa domaćinima.

-         Želimo da, jačanjem obrazovanja i poboljšanjem razmene između kineske i srpske dece, omogućimo im da bolje upoznaju obe naše zemlje i da se stabilno razvijaju i u oblasti prosvete, kulture. Želi da prijatelstvo Srbije i Kine bude večno, navela je Linda Vong za Dan grada Užica.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage