Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

06. 10. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Sklavkov plato- za ponos ili polemiku?

Prilikom davanja naziva platoa nije konsultovana struka, tvrde iz Društva istoričara Užica... Petković: Imenovanjem i otvaranjem Sklavkovog platoa na pravi način počinje poštovanje tradicije i istorije.

Sklavkovim platoom će od ponedeljka zvanično koračati građani koji budu prolazili pored Gradske kuće u Užicu. Na spomen- ploči koja će za Dan grada biti postavljena na obnovljenom, mermernom platou, pisaće o Užičaninu koji se spominje u spisu iz dubrovačkog arhiva, u prvom pisanom tragu o nazivu grada iz 1329. godine.

Zbog, inače usvojenog, predloga akademika Ljubomira Simovića da plato bude nazvan po Sklavku, mužu žene Mile na čijoj se menici iz 14. veka pominje Užice, negoduje Društvo istoričara Užica.

-         Vrlo je diskutabilno da li je prevod samog dokumenta validan i dobar, odnosno da li se radi o Sklavku ili Slavku, mada nijedno ni drugo ime ne postoji u defterima i popisima u kojima su popisana imena sa ovog područja, što su kolege sve potvrdile. Nemoguće da se za sto godina ta imena izgube do prvih dokumenata i popisa koji su se kasnije javili, navodi za Radio Lunu i RAM mrežu predsednik Društva istoričara Užica Nemanja Spalović.

Komisija za davanje imena ulicama i trgovima grada Užica je krajem septembra odlučila da podrži Simovićev predlog. Pri donošenju odluke za mišljenje nisu pitali struku, odnosno istoričare koji rade u gradskom muzeju, arhivu i prosvetnim ustanovama, tvrde iz Društva istoričara Užica.

-         Niti smo konsultovani niti pitani niti smo u toj odluci učestvovali. U toj komisiji nije bilo istoričara u trenutku donošenja odluke, navodi istoričar Nemanja Spalović iz Istorijskog arhiva Užice, koji, kako kaže, nije zvanično obavešten da više nije član Komisije za davanje imena ulicama i trgovima u kojoj je, inače, bio od kraja prošle godine.

Zbog neslaganja sa predlogom za imenovanje platoa, iz Komisije se povukao istoričar Radivoje Papić iz Narodnog muzeja Užice. Za nove članove komisije su, kako podsećaju iz Društva istoričara Užica, imenovani scenograf i publicista.

Društvo istoričara Užica smatra da bi centralni plato ispred Gradske kuće trebalo da ponese ime znamenitih ličnosti Užica ili da bude nazvano po događaju po kojem je Užice poznat.

-         Trebalo bi nazvati po znamenitim ličnostima kao što su Ljuba Stojanović, župan Nikola Altomanović, Mališa Atanacković koji je značajan za industrijalizaciju grada, zatim, na primer, po Risti Tešiću koji je značajan za ulepšavanje prirodne okoline grada, navodi predsednik Društva istoričara Užica Nemanja Spalović.

Sa mestom ispred Gradske kuće Nikola Altomanović nema nikakve veze, navodi za Radio Lunu i RAM mrežu gradonačelnik Užica Tihomir Petković istakavši da će Altomanović biti, kako kaže, iznet na svetlost dana sa rekonstrukcijom Starog grada i novim turističkim sadržajima kojih će biti na toj lokaciji.

-         Da smo, umesto po Sklavku, plato nazvali po jednom književniku, onda bi pitali što nismo nazvali po nekom drugom, dodaje prilikom gostovanja na Radio Luni gradonačelnik Petković navodeći da svet zna za simbol Rima, italijansku vučicu iz mitološke priče, ali i za ulicu u Parizu koja je nazvana po prvo pomenutom Parižaninu koji, poput Sklavka iz Užica, ništa, prema postojećim dokazima, svom gradu nije doprineo.

Gradonačelnik Petković kaže da, bez obzira na sporno ime Sklavka, nemamo prava da krivotvorimo dubrovački dokument u kojem piše o Mili i Sklavku iz Užica. Ističe da se Užice može pohvaliti činjenicom da postoji blizu 700 godina, a da imenovanjem i otvaranjem Sklavkovog platoa, kao značajnim kulturnim događajem za grad,  kako kaže, na pravi način počinje poštovanje tradicije i istorije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage