Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

11. 10. 2017.

Autor: N. Janković Izvor: Novosti

Biće Zlatibor čist kao suza

Čajetina dobila dozvolu za gradnju postrojenja u kojem će prerađivati otpadne vode. Novac obezbedila opština i donatori iz Slovenije

Opština Čajetina je, kao investitor, dobila građevinsku dozvolu za izgradnju najsavremenijeg postrojenja u kojem će se prerađivati otpadne vode na srpskoj planinskoj lepotici. Kako je najavljeno, građevinski radovi počinju tokom ovog meseca - u zavisnosti od vremenskih prilika - a po završetku investicije će sve otpadne vode na Zlatiboru biti prerađivane i u prirodu vraćane kao tehnička voda.

- Vrednost investicije iznosi četiri i po miliona evra. Tri miliona obezbeđuje lokalna samouprava, a ostatak će biti donacija slovenačke vladine agencije. Kompletnu infrastrukturu i kanalizacionu mrežu smo već doveli do mesta budućeg postrojenja, pa će čitav sistem biti u funkciji do kraja iduće godine - najavljuje direktor JKP "Vodovod" Rade Jovanović.

Buduće postrojenje se, inače, izdvaja po dobrim karakteristikama i takozvanoj SBR tehnologiji, zatvorenog je tipa i sa ugrađenim filterima za vazduh. Najveći deo zlatiborskih otpadnih voda do njega će stizati gravitacionim padom, dok će ostatak biti prepumpavan iz naselja Zova.

- Već smo nabavili mnogo opreme koja je uskladištena u Sloveniji i biće isporučena pri kraju građevinskih radova. Kapacitet postrojenja je projektovan za 20.000 ljudi, sa mogućnošću proširenja za još 10.000 korisnika - dodaje Jovanović.

Opština Čajetina je - kao i Užice - svojevremeno konkurisala da postrojenje gradi iz donacija. Na konkursu je, međutim, pobedio grad na Đetinji, koji je kasnije odustao od projekta jer se nije na vreme pripremio za veliki posao, a novac je preusmeren u - Vranje.

Čajetinci su, zato, bili prinuđeni da gradnju započnu iz sopstvenih prihoda, a u pomoć je - donacijom - priskočila i slovenačka vladina agencija. Tako će Zlatibor, najposećeniji turistički centar u Srbiji, uskoro "penzionisati" septičke jame i staviti tačku na zagađenje životne sredine, za razliku od opština i gradova u svom okruženju.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

23.10.

2017.

IGOR [neregistrovani] u 14:12

HEMISKI TRAGOVI

bravo za komentar..... truju, truju nas svaki dan 24 časa dnevno 7 dana u nedelji, po celoj Srbiji i svetu.....

Odgovori
čet

12.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 11:00

Hemijski tragovi

Hoce,hoce - pogledajte tu liniju na nebu . Truju nas iz aviona , tako da dzabe krecite !

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage