Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

26. 09. 2017.

Autor: V.L. Izvor: Blic

Trg u Užicu poneo ime po "najstarijem" sugrađaninu

Dilema oko imena predvorja Skupštine grada Užica danas je konačno rešena – trg koji se popločava skupocenim mermerom, i koji će zvanično biti otvoreni 9. oktobra, biće nazvan „Sklavkov plato“, po predlogu akademika Ljubomira Simovića.

 

Odlučeno: Trg ispred Gradske kuće zvaće se Sklavkov plato
Foto: M. Cvetković / RAS SrbijaOdlučeno: Trg ispred Gradske kuće zvaće se Sklavkov plato

Sklavko, najstariji poznati Užičanin, tako ipak neće ime platoa „podeliti“ sa suprugom Milom, sa kojom je ušao u svedočanstvo o postojanju Užica još početkom 14. veka.

„1329. indikta dvanaestog, 9. oktobra, Mila, žena Sklavka iz Užica, dala je aptagi uz milost za Radoslavu Biserku za četiri perpera i osam groša, zadržavajući pravo za taj iznos nad kućom rečene Biserke sve do sledećeg Uskrsa“ – najstarije je dokument o postojanju Užica, pronađeno u Historijskom arhivu Dubrovnika.

Dokument iz 1329. na jeziku duborvačke republike koji svedoči o postojanju Užica u 14 veku
Foto: M. Cvetković / RAS SrbijaDokument iz 1329. na jeziku duborvačke republike koji svedoči o postojanju Užica u 14 veku

Ceneći Sklavkovu istorijsku ulogu, Ljubomir Simović, inače Užičanin, predložio je da plato ispred Gradske kuće, ponese njegovo ime, ali je akademikova ideja pobunila Savet za ravnopravnost polova koji smatra da je nekorektno izostaviti Milu. Ukazujući da je zapravo Mila „glavni junak“ dokumenta, odnosno da se Sklavko spominje samo kao njen muž, Savet je zahtevao da plato bude nazvan „Milin i Sklavkov“.

Komisija za imenovanje trgova i ulica danas je podržala Simovićev predlog, i kao glavni argument uzela činjenicu da se u sedam vekova starom svedočanstvu ne navodi da je Mila iz Užica, a Sklavko jeste.

Akademik Simović: Sklavko je iz Užica, za Milu ne znamo
Foto: M. Cvetković / RAS SrbijaAkademik Simović: Sklavko je iz Užica, za Milu ne znamo

Odluku da Užičani kad ih put navede pored Skupštine grada prođu „Sklavkovim platoom“ donela je jednoglasno komisija koju su činili gradski većnici Petar Blagojević i Budimir Vujović, profesor na Učiteljskom fakuletu i pozorišni reditelj Branko Popović, scenografkinja Marijana Zorzić Petrović i publicista Ilija Misailović.

Petar Blagojević: Pisani trag iz 14. veka značajniji i od Mile i od Sklavka
Foto: M. Cvetković / RAS SrbijaPetar Blagojević: Pisani trag iz 14. veka značajniji i od Mile i od Sklavka

- Zaključak komisije, pored toga što se prihvata predlog akademika Ljubomira Simovića, je da smo se ovom diskusijom o rodnoj ravnopravnosti udaljili od prvobitne ideje imenovanja platoa, a to je činjenica da imamo pisani trag o postojanju Užica u 14. veku i da je ona bitnija i od Mile i od Sklavka. Imenovanje platoa nije samo u Sklavkovu, kao najstarijeg poznatog građanina, nego i Užica, - rekao je za „Blic“ Petar Blagojević.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage