Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

11. 09. 2017. Užice

Autor: Nenad Kovačević Izvor: Danas

Zaobiđeno logično rešenje, izabrano skuplje

* Ako je postojala potreba za dodatnih 100 miliona jedinica municije godišnje, država je mogla da Prvom partizanu naloži da proširi kapacitete, što bi bilo i brže, jer bi uz obezbeđeno finansiranje proizvodnja do sada već počela * U Prvom partizanu ipak smatraju da ih nova fabrika neće ugroziti, jer su se izborili za svoje mesto na tržištu

* Ako je postojala potreba za dodatnih 100 miliona jedinica municije godišnje, država je mogla da Prvom partizanu naloži da proširi kapacitete, što bi bilo i brže, jer bi uz obezbeđeno finansiranje proizvodnja do sada već počela * U Prvom partizanu ipak smatraju da ih nova fabrika neće ugroziti, jer su se izborili za svoje mesto na tržištu

Umesto nove fabrike koja proizvodi istu municiju kao već postojeći "Prvi partizan", država je imala mogućnost da novac uloži u proširenje kapaciteta fabrike koja već radi, pa i u izgradnju njihovog pogona na Beloj Zemlji, ali sagovornici Danasa kažu da postoje drugi razlozi zašto to nije učinjeno.

Foto: FoNet

- Jugoimport SDPR se bavi prometom tih proizvoda i oni bi trebalo to da objasne, ali verovatno je u pitanju velika potražnja i nemogućnost "Prvog partizana" da zadovolji potrebe tržišta. Mogli su da ulože u proširenje kapaciteta naše fabrike, a zašto nisu, to je pitanje za predstavnike države. Najlogičnije bi bilo da je "Prvom partizanu" dat zadatak da proširi proizvodnju za 100 miliona jedinica godišnje, što bi bilo jeftinije i za državu bolje, a do sada bi ta proširena proizvodnja počela. Međutim, o tome šta se krije iza toga i koje namere imaju oni koji su započeli tu investiciju, možemo samo da nagađamo, ali neverovatno je da je država sama sebi napravila konkurenciju. Da je ta fabrika izgrađena u Subotici ili negde dalje, možda bi to bilo razumno, ali ne razumem da je grade na 20 kilometara od naše fabrike. To može da izazove i osipanje našeg stručnog kadra, jer ljudi odlaze tamo gde im se ponude bolji uslovi. Nije mi jasno da je to interes države, kaže naš sagovornik i dodaje da će "iznos od 91 miliona evra, koliko je rečeno da vredi ta investicija, na kraju biti mnogo veći".

Međutim, drugi izvor u užičkoj fabrici nudi drugačiji stav i navodi da "ne vidi ništa čudno u tome što država gradi još jednu fabriku", koja je po proizvodnom asortimanu slična užičkom "Prvom partizanu".

- Imali su pare, uložili ih u profitabilan posao i ne vidim u tome ništa loše. Zašto se ne bi gradila fabrika, koja bi uspešno poslovala i prodavala nešto što trenutno može da se proda? Neće ona biti konkurencija "Prvom partizanu", jer će proizvoditi samo nekoliko vrsta municije, dok mi proizvodimo 90 vrsta kalibara, koje smo razvijali decenijama - kaže drugi izvor u toj fabrici, a na pitanje da li je bilo isplativije to da je država taj novac uložila u proširenje i modernizaciju "Prvog partizana", kaže da je "moguće sagledavati stvari i na takav način", pitajući se "u čemu je problem da postoje dve uspešne fabrike".

- Mi smo se izborili za svoje mesto na tržištu, imamo sklopljene ugovore i kupce i verujem da će i nova fabrika biti uspešna, jer je potražnja za municijom u svetu izuzetno velika, ističe naš izvor i poručuje da ne stoje ni tvrdnje o mogućem odlasku kadrova u novu fabriku.

- Mi imamo znanje i stručnjake u koje smo godinama ulagali i, ako poslovodstvo nove fabrike bude tražilo od nas da im prenesemo znanje i da organizujemo obuke, mi ćemo to svakako uraditi i naše usluge ćemo naplatiti. Sa novom fabrikom želimo dobro da sarađujemo - kaže sagovornik Danasa.

Kao mogući razlog za izgradnju nove fabrike, navode se špekulacije o tome da aktuelna vlast, preko SDPR-a, namerava da u potpunosti kontroliše prihode nove fabrike, kao što to čini u kompletnom javnom sektoru, kako bi iz nje mogla da izvlači novac za potrebe vladajućih stranaka, što joj, navodno, ne uspeva u "Prvom partizanu", koji najveći deo svojih prihoda samostalno ostvaruje i njima samostalno raspolaže. Tu tezu, ali i druge dileme, Danas je pokušao da proveri u poslovodstvu Jugoimport SDPR i direktoru Jugoslavu Petkoviću još prošle srede je upućena molba da na njih odgovori. U tom preduzeću Danasu je rečeno da se odgovori pripremaju i da će ih naša redakcija dobiti, ali to obećanje do kraja prošle nedelje nije ispunjeno.

Pitanja za poslovodstvo SDPR-a

Jugoslavu Petkoviću, direktoru Jugoimport SDPR, uputili smo sledeća pitanja: Zbog čega je to preduzeće izgradilo novu fabriku municije, kada na 20 kilometara od nje, u Užicu, uspešno posluje fabrika "Prvi partizan", odnosno koji je interes države da duplira takvu vrstu proizvodnih kapaciteta? Zbog čega novac, koji je uložen u izgradnju nove fabrike u Uzićima, nije iskorišćen za proširenje kapaciteta i ulaganja u fabriku "Prvi partizan", koja je takođe u državnom vlasništvu? Da li će fabrika u Uzićima biti konkurencija fabrici "Prvi partizan" s obzirom na to da obe fabrike imaju sličan ili isti proizvodni program? Da li je tačno da fabrika u Uzićima trenutno ne radi i ako to je to tačno - zbog čega ne radi? Da li fabrika "Prvi partizan" svoje proizvode izvozi posredstvom Jugoimporta SDPR? Kako komentarišete tezu da SDPR nema direktne finansijske koristi od izvoza "Prvog partizana", jer ta fabrika, bez posredovanja SDPR, sama izvozi svoje proizvode i da je zbog toga SDPR uložio novac u izgradnju nove fabrike u Uzićima kako bi od njenog izvoza ostvario prihod?

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage