Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

19. 08. 2017. Užice

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Žestival okupio najbolje proizvođače rakija

Dodeljene nagrade i degustirane najbolje rakije iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije

Međunarodni festival voćnih rakija Žestival otvoren je danas u Užicu na Gradskom trgu. Program festivala počeo je svečanom dodelom nagrada najboljim proizvođačima rakija, u konkurenciji su bile 22 destilerije i 33 poljoprivredna gazdinstva. Nagradu Radoslav Rade Paunović za najbolju rakiju festivala u kategoriji poljoprivredno gazdinstvo, osvojio je Milan Plazinić iz Čačka koji je osvojio i nagradu za šampiona grupa i veliki zlatnu medalju.

-Proizvodnjom rakije se bavim 25 godina, nastavio sam tradiciju mog oca i dede. Ja sam podigao proizvodnju na viši nivo kombinujući nove tehnologije i tradicionalni način proizvodnje rakije, rekao je Plazinić.

-Svaku manifestaciju koja potpomaže razvoj prerađivačke industrije, ministarstvo će pomoći, rekao je na Žestivalu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

 

Cilj grada Užica, koji sve više subvencioniše voćarstvo, jeste da u našem gradu bude više proizvođača koji će biti konkurentni na zahtevnom svetskom tržištu. Jedan od takvih proizvođača je i RB Global iz Užica koji proizvodi  Sokolovu rakiju koja je i dobitnik nagrade za najbolju rakiju festivala u kategoriji destilerija, rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Nagrade su dodeljene proizvođačima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Srbije.

U okviru Žestivala, ove godine je na Gradskom trgu izložena oprema koja prati proizvodnju rakije, pčelarska oprema, poljoprivredna mehanizacija ali i  suhomesnati proizvodi, organski sirevi, med, lekovito bilje.

Gosti ovogodišnjeg festivala su generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar pljoprivrede Branislav Nedimović, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Festival se završava koncertom grupe Legende u 21 čas na Gradskom trgu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage