Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

04. 08. 2017. Rožanstvo

Autor: N.K. Izvor: Radio Luna

Olivera Katarina otvara "Susrete na Zmajevcu" u Rožanstvu

Pozdravnim govorom i pesmom, Olivera Katarina otvoriće u nedelju ovogodišnje Susrete na Zmajevcu, manifestaciju sa tradicijom dugom 173. godine.

Svake godine u avgustu prve nedelje posle Ilindana selo Rožanstvo na Zlatiboru postaje prekrasna oaza lirsko – epske ritmike . Čuju se trube, besedi i poje. I tako već 173. godine. I to sve zahvaljujući jednoj od najstarijih manifestacija očuvanja tradicije u našoj zemlji " Susreti na Zmajevcu ". Ove godine manifestacija će se održati u nedelju 6. avgusta sa početkom u 15 časova.

U programu učestvuju : Izvorne pevačke grupe iz Srbije, Bosne i Hercegocegovine, Crne Gore, Kosova i Metohije... , Kulturno umetničko društvo " ERE", Olivera Katarina, Jasna Kočijašević i Dragoslav Mihajlović Kanarinac, Dragan Popović Kuruzlija, Aco Marković, Hristina Ršumović, Mića Tarski ....

Voditelji manifestacije : Nemanja Kovačević i Ružica Blagojević

Od 2014. godine na manifestaciji se dodeljuju nagrade Čuvar tradicije, a od prošle godine i nagrada za trajan doprinos očuvanja tradicije. Žiri na čelu sa Predsednikom prof. dr Vesnom Vasović, ove godine je odlučio da su dobitnici nagrade za trajan doprinos očuvanju tradicije :

-Olivera Katarina

-Milanka Karić

-Jasna Kočijašević

Dobitnici nagrade " Čuvar tradicije" 2017. godine:

-Nikoleta Petrović Dojčinović (novinar i urednik RTS-a) u kategoriji duhovne muzike

-Jelena Milošević ( novinar i urednik Pink TV) za očuvanje tradicionalne pesme i igre

-Mira Mitrović ( novinar i voditelj užičkih televizija) za promovisanje porodičnih , pravih vrednosti i za afirmaciju Zlatiborskog kraja

-Sofija Bunardžić ( direktor Umetničke škole Užice) za promovisanje i negovanje umetničke keramike i grnčarije

-Radovan Novaković ( u kategoriji za unapređenje položaja mladih)

- Izvorna pevačka grupa " Mokra Gora " Zubin potok za očuvanje izvornih pesama Kosova i Metohije

-Nada Vukićević (novinar i pisac) za promovisanje Zlatiborskog kraja

Manifestaciju će ove godine otvoriti pozdravnim govorom Olivera Katarina.

Organizator manifestacije : Turističko društvo " Izvor Zmajevac " Rožanstvo

Istorijat :

“ Zmajevac je ime za izvor koji izvire iz jedne pećine koja se nalazi u podnožju Velikog brda, na jugoistoku sela Rožanstva koje se nalazi na Zlatiboru. Voda je hladna tokom čitave godine, a izvire u velikom mlazu ( oko dvadeset litara u sekundi) , da je narod oduvek verovao da samo zmajevi kao nepoznata, natprirodna, svemoćna bića mogu obezbediti takve izvore koji ne zavise od vremenskih promena, pa tokom suše isto kao i u kišnim periodima daju podjedanku količinu vode. Upravo iz tog razloga, narod je nekada verovao i u njena lekovita svojstva.

Danas ovaj izvor snadbeva nekoliko sela kvalitetnom pijaćom vodom, putem savremenog sistema vodovodnih postrojenja i cevovoda , pa je čovek, koristeći nauku , savladao snagu nepoznatog zmaja i podredio je svojim potrebama.Zmajevi su bića iz paganskih , neznabožačkih vremena kada se sve što se razumom nije moglo objasniti, pripisivalo nepoznatim moćnim nadprirodnim silama. Ispredale su se tako legende, prenosile sa kolena na koleno, i sačuvale do današnjih dana. I kada je hrišćansko stanovništvo naselilo ove prostore , praznoverje, sujeverje i strah od nepoznatih bića nisu nestali.

Verovalo se tako , da je moćni zmaj u ovu pećinu dolazio svake godine i to u prvu nedelju posle praznika posvećenog Svetom Iliji Gromovniku kako bi se okupao u ovom ledenom lekovitom izvoru. Narod je pripovedao da su ga mnogi videli, i opisavao kao sjajno biće dugačko kao vratilo od čijeg je tela , uokolo, na sve strane, sipala užarena vatra. Dolazio je rano, u zoru i nestajao u pećini. Upravo iz tog razloga narod je , neznano kada, ali svakako davnih vremena krenuo da zorom dolazi na ovaj izvor nazvavši ga Zmajevac i da se radi zdravlja ili izlečenja kupa , ili umiva u njegovoj ledenoj vodi. Smatralo se da čelično zdravlje jednog neuništivog zmaja daje garanciju da će i svaki čovek koji ga sledi , kupajući se istom vodom, postati i ostati večno zdrav. Ti dolasci na izvor radi umivanja, prerasli su u sve brojnija okupljanja, najpre meštana sela Rožanstva, a potom i drugih iz okolnih sela. A kada se već tako u velikom broju nađu zajedno i to u nedelju kada se praznuje i ne radi, otpočela su druženja , razgovori, susreti, viđenja, pa poneka pesma i igra. Tako se ustalilo saborovanje na livadi blizu pećine i izvora Zmajevca, i to uvek u nedelju posle Ilindana koji se svake godine slavi posle Ilindana , a nedelja kako te godine padne. “

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage