Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

15. 06. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna/JP Putevi Srbije

Jačaće se konstrukcija mosta

Jača se most, gradi se kružni tok

Prilična popustljivost u pojedinim konstrukcionim elementima Ložioničkog mosta, izgrađenog pre oko 40 godina, prema rečima i saznanjima zamenika gradonačelnika Užica Nemanje Nešića, razlog je produžetka radova na tom mostu do početka avgusta.

Odluka da se dodatno ojača konstrukcija mosta je usledila, kako navodi Nešić, nakon što je utvrđeno činjenično stanje na konstrukcionim elementima mosta, podizanjem kolovoznog zastora.

To dodatno ojačavanje će, prema navodima zamenika gradonačelnika, na gotovo pola miliona evra povećati prvobitno planirane troškove.  

-         Mislim da je to očekivano normalno i da je jedina realna opcija bila da se, sada kada je saobraćaj zaustavljen i kada su kompletna mehanizacija i ljudstvo na terenu, obezbede dodatna sredstva, da se ide u jačanje same konstrukcije mosta i da se na taj način dugoročno, u narednih nekoliko decenija, reši pitanje Ložioničkog mosta u Užicu, slično kao u Požegi i Čačku prethodnih godina, navodi zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić. Podseća da je JP Putevi Srbije investitor radova i da obavlja nadzor nad rekonstrukcijom.

U Obaveštenju o zaključenom ugovoru nakon javne nabavke se navodi da radove na periodičnom održavanju Ložioničkog mosta u Užicu od početka aprila izvode firma Ratko Mitrović construction d.o.o iz Čačka i GP Mostogradnja a.d. Beograd.

Do završetka građevinskih radova na obnovi, Ložionički most je zatvoren za saobraćaj koji se preusmerava na lokalni most.

-         Gužve postoje, ali nije postojao nijedan drugi realan način da rešimo saobraćajno i bezbednosno pitanje Ložioničkog mosta bez pravljenja gužvi, kaže Nemanja Nešić.  Apeluje na vozače da imaju strpljenja i da koriste alternativne putne pravce.

-         Meni se ne čini da, osim specifičnih momenata kada je intezitet saobraćaja generalno veći, gužve nisu tolike da bi trebalo da budemo nešto previše zabrinuti, dodaje zamenik gradonačelnika Užica koji očekuje da će radovi biti završeni u predviđenom roku. 

Do 31. jula, sa 24.juna, pomeren je rok za završetak radova na rehabilitaciji Ložioničkog mosta.

Nakon obnove mosta počinje gradnja kružnog toka na ulazu u grad, kod benzinske pumpe i blizu vatrogasnog doma. Očekuje se da će radovi početi na jesen.  

Kružni tok će graditi JP Putevi Užice. Planirani rok za završetak radova je 90 dana.

-         Ne sme nam se desiti da krenemo u radove, pa da potom uđemo u celu zimsku sezonu jer mislim da će zbog složenosti i saobraćajno opterećenje biti čak veće kada bude došlo do radova na kružnom toku nego što je to danas, kaže Nemanja Nešić.

Prema njegovim rečima, ugovorena vrednost radova na izgradnji kružnog toka je oko 30 miliona dinara.

-         Srećna je okolnost što imamo dva kapitalna projekta u gradu koje finansira JP Putevi Srbije, ističe Nemanja Nešić.

Inače, kružni tok se gradi kako bi se povećala propusna moć saobraćajnice, odnosno, kako navodi Nešić, da bi se rešio problem saobraćajnog opterećenja na ulasku u grad u periodu dana kada su veće gužve, obično od 14 do 16 časova.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Užica, kružni tok će omogućiti da se reši infrastrukturno pitanje, poput kišne kanalizacije, i da se smanji pojava bujičnih tokova za vreme obilnih padavina na tom nižem potezu. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage