Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

13. 06. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Nagrade kao podstrek

... da se ugledaju na uzore i da sami to postanu ...

Učenici osmog razreda Prve osnovne škole kralja Petra II, koji su nakon završnog ispita iz nemačkog jezika stekli uslov za dobijanje kompletne diplome na nivou znanja nemačkog jezika A2, dobili su poklone od Kola srpskih sestara Užica i Stanka Stankovića Ćirkovića, zaslužnih za uvođenje DSD programa u tu užičku osnovnu školu.

Rečnike i novčanu nagradu od 50 evra je dobilo pet učenika osmog razreda koji su postigli odlične rezultate na jezičkom ispitu iz nemačkog jezika, ali i učenica sedmog razreda te škole Đurđija Lojanica koja je prva u Srbiji u izražajnom čitanju tekstova na nemačkom jeziku, nakon republičkog takmičenja iz tog jezika.

-         Za mene je ovo jako važno jer će da me podstakne da još više učim i da se bavim ovako nečim lepim. Mislim da je humano od ljudi što žele da se dalje razvija jezik i naše znanje. To je jako lepo, navodi za Radio Lunu Đurđija Lojanica koja dve godine uči nemački jezik u školi po DSD programu. Talenat je privukao Đurđiju izučavanju nemačkog jezika. Zavolela je taj jezik, kako kaže, zbog izgovora i akcenta. Planira da upiše Užičku gimnaziju ili Medicinsku školu, potom i pozorišnu režiju. Kaže da razmišlja i o životu u inostranstvu. 

Inače, oko 600 učenika od petog do osmog razreda Prve osnovne škole kralja Petra II je ove školske godine pohađalo nastavu nemačkog jezika po DSD programu.

Taj program, kako za Radio Lunu naglašava master profesor nemačkog jezika i književnosti Marina Marjanović, omogućava učenicima da na kraju osmog razreda izađu na ispit znanja nemačkog jezika i besplatno steknu međunarodno priznat sertifikat na jezičkom nivou A2 ili A1, u zavisnosti od postignuća učenika.

-         Zbog međunarodno priznate diplome, učenici u toku kasnijeg školovanja mogu da sertifikuju svoje znanje, što do skora nije bio slučaj, ističe Marina Marjanović podsetivši da učenici nastavljaju sa učenjem nemačkog jezika po DSD programu, ako upišu Užičku gimnaziju i da u četvrtoj godini te srednje škole polažu ispit za sticanje diplome na nivou B1. Ističe da je značajna olakšica što je gradivo u osnovnim i srednjim školama povezano.

Ovo je treća godina za redom kako učenici osmog razreda Prve osnovne škole kralja Petra II polažu ispit i stiču mogućnost dobijanja međunarodno priznate diplome. Ispit iz nemačkoj jezika za Nemačku jezičku diplomu, DSD, ove godine je polagalo 19 učenika koji će dobiti sertifikat za delove ispita na kojima su pokazali postignuća na nivou A1 ili A2.

Za znanje nemačkog jezika je nagrađeno pet najboljih osmaka.

Poklone su obezbedili užičko Kolo srpskih sestara i Stanko Stanković Ćirković.

-         Mislim da to deca zasužuju jer su se trudila. Nagrade su gest podstreka da deca idu napred, ali i da kasnije čine dobra dela, da pomognu svom gradu i bližnjima i tako postanu uzori, kaže za Radio Lunu predsednica Kola srpskih sestara Užice Slobodanka Mira Stanković Ćirković.

-         Od posebnog je značaja da se deca osposobe da znaju jedan jezik jer su na taj način bogatija za jednu ličnost i život će im tako biti bogatiji, naglašava predsednica užičkog Kola srpskih sestara Slobodanka Stanković Ćirković.

Njen sin, bivši učenik Prve osnovne škole kralja Petra II Stanko Stanković Ćirković, koji skoro 20 godina živi i radi u Nemačkoj, zaslužan je što se nemački jezik po DSD standardima uči u toj osnovnoj školi od 2012. godine, ali i u Užičkoj gimnaziji.

Kao inicijator DSD projekta, humanista Stanko Stanković Ćirković je prošle godine na Dan grada Užica nagrađen plaketom grada, priznanjem za rezultate ostvarene u dužem vremenskom periodu.

Stanko Stanković Ćirković je ponosan na trud i želju učenika da se, znanjem nemačkog jezika, kako je istakao, približe jednoj od najlepših kultura evropske civilizacije.

-         Srpsko- nemački kulturni, politički, privredni odnosi sežu više od 1000 godina daleko, još od doba Svetog Save i cara Fridriha Barbarose, podsetio je iz Hamburga inicijator DSD projekta Stanko Stanković Ćirković.

-         Utemeljitelj modernog sprskog književnog jezika, neumrli Vuk Stefanović Karadžić, najveći je deo svog plodotvornog života proveo na nemačkom govornom području i podario Srbima ne samo moderan jezik, nego i svoj prevod Biblije sa nemačkog na srpski, podsetio je Stanko Stanković Ćirković u svom govoru, namenjenom nagrađenim učenicima, kojima je poručio da se, kao na uzore,  ugledaju na Svetog Savu i Vuka Stefanovića Karadžića.

Najstarija osnovna škola u užičkom kraju je prva u Srbiji uključena u projekat DSD. Danas se u oko 40 škola u Srbiji nemački jezik uči po DSD programu koji učenicima otvara velike mogućnosti u daljem obrazovanju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage