Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

12. 06. 2017. Užice

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna/Udruženje Roditelj Užice

U Užicu povećan broj pregleda za melanom

Svaki dan od 5 do 10 pacijenata se javi u ambulantu užičke bolnice na preventivni pregled mladeža

U Užicu je poslednjih godina povećan broj pacijenata koji dolaze na preventivne preglede za melanoma.

Svaki dan od 5 do 10 pacijenata se javi  u ambulantu užičke bolnice na preventivni pregled mladeža. Uglavnom dolaze zbog velikih mladeža, sličnih bradavicama, ali su daleko opasniji oni površinski,jer se na njima najpre javljaju promene, rečeno je na predavanju koje je održano u Užicu u okviru kampanje Euromelanoma.

Predavač na tribini Euromelanoma bila je načelnik Klinike za kožne i polne bolesti VMA, član Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju, Evropskog udruženja za dermatološku onkologiju i koordinator kampanje Euromelanoma u Srbiji profesor doktor Lidija Kandolf Sekulović.

Kandolf Sekulović kaže da je kampanja Euromelanoma usmerena pre svega na podizanje svesti o zaštiti kože od sunca i veštačkih izvora UV zračenja.

Nakon predavanja organizovani su besplatni test dermoskopski pregledi mladeža.

Rak kože je daleko najčešći oblik raka, a incidenca se povećava brže nego za bilo koji drugi tip.

Stefan Kostić iz Udruženja obolelih od melanoma kaže da ima pomaka u lečenju te bolesti, ali ne dovoljnih.

U Srbiji godišnje ima od 500 do 700 novih slučajeva melanoma i broj obolelih je u porastu za 20 odsto svakih pet godina.

Istraživanje je pokazalo da se svega 14 odsto ljudi štiti od sunca tokom cele godine, iako 91 odsto prepoznaje zdravstvene rizike usled izloženosti štetnim UV zracima.

Za pravilnu zaštititu kože od UV zraka, preporučuje se primena visokih faktora zaštite od sunca na izloženim delovima tela i lica, nošenje naočara koje imaju UV filtere, šešira ili kape i odeće dugih rukava i boravak u hladu kada je to moguće.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage