Naslovna  |  Užički kraj  |  Savez udruženja malinara: "Ugovor Unije malinara sa austrijskom kompanijom "Best fud" nije validan"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

21. 03. 2012. Užice

Autor: Dunja Starčević Izvor: Radio Luna

Savez udruženja malinara: "Ugovor Unije malinara sa austrijskom kompanijom "Best fud" nije validan"

Savez udruženja malinara „Srpska malina“ uputio je Predstavku Komisiji za zaštitu konkurencije, povodom potpisivanja ugovora Unije malinara sa austrijskom kompanijom „Best fud“. U savezu tvrde da taj ugovor nije validan, jer udruženje ne može biti prodavac u poslu kupoprodaje maline.

Unija malinara potpisala je sa austrijskom kompanijom „Best fud“ ugovor o otkupu 50 hiljada tona maline. Ekonomski konsultant Saveza udruženja malinara doktor Ljubinko Kovačević, kaže da Unija malinara nije ekonomski subjekt, i kao takva ne može nikome prodavati maline.

Vlasnik kompanije „Best fud“ Majkl Vajli, rekao je da nije tačno da će ova kompanija otkupiti ceo rod srpske maline. On je rekao i to, da jedino može u ime Unije malinara prodavati tu malinu na tržišti Evropske unije. To je u redu, ali gospodin Vajli je očigledno dezinformisan kada misli da Unija malinara može biti prodavac, kaže Kovačević.

U Savezu malinara kažu da je njihov cilj da austrijskom kupcu ukažu sa kim može da sklopi ugovor. Oni tvrde i da je ova kompanija veoma ozbiljna, a da je cena koju nudi realna.

Ipak, gospodinu Vajliju treba reći i to, da njegova kompanija ne može biti jedina koja će otkupljivati srpsku malinu. On mora biti spreman da se takmiči sa ostalim otkupljivačima, kako u količini, tako i u ceni koju će ponuditi, naglašava Kovačević.

U Savezu malinara posebno skreću pažnju proizvođačima da ne potpisuju ugovore sa predstavnicima Unije malinara. Oni smatraju da potpisi proizvođača mogu biti zloupotrebljeni.

Iskreno da vam kažem, ja nisam video taj ugovor, a i ne zanima me da ga gledam. Neću da kažem zbog čega se ti ugovori prave, i za šta sve oni mogu biti iskorišćeni. Takođe, Unija je mogla da napravi nekakve protokole ili nešto slično, ali ugovor ne, zato što nije ekonomski subjekt. Tako da, od toga nema ništa, zaključuje Kovačević.

Kompanija „Best fud“, deo je konzorcijuma 12 firmi koje već trguju hranom i energentima na tržištu Evropske unije, Ukrajine, Rusije i Bliskog istoka. To jeste ozbiljna kompanija, ali i drugim kompanijama treba dati mogućnost. Jer, poručuju iz Saveza malinara, veća konkurencija donosi i bolju cenu proizvođačima.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage