Naslovna  |  Užički kraj  |  Povećan broj požara. Za samo nekoliko dana, 53 intervencije užičkih vatrogasaca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

20. 03. 2012. Užice

Autor: Dunja Starčević Izvor: Radio Luna

Povećan broj požara. Za samo nekoliko dana, 53 intervencije užičkih vatrogasaca

Na teritoriji koju pokriva Vatrogasno- spasilački bataljon Užice, u prethodna četiri dana evidentirano je 53 požara. Osnovni uzrok je ljudski faktor, odnosno paljenje korova, trave i drugog niskog rastinja. Nadležne službe zato najavljuju znatno strožije kazne.

Samo u subotu, vatrogasci su imali 12 intervencija. Komandant Vatrogasno- spasilačkog bataljona Užice Saša Cicvarić, kaže da su svi požari izazvani ljudskom nepažnjom.

Reč je o namernom paljenju strnjišta, korova i trave, i to nam stvara velike probleme. Svakodnevno imamo i po deset intervencija. To znači da treba formirati deset vatrogasnih ekipa, a naša tehnika je skupa i kamioni se „lome“ po nepristupačnim terenima. U subotu uveče smo imali situaciju da se vozilo zaglavilo, pa smo morali da ga izvlačimo, a zatim i šlepamo, kaže Cicvarić.

U prolećnom periodu dodatne probleme stvara i vetar, pa se može desiti da vatra zahvati i neke pomoćne objekte. Nažalost, pojedinci uglavnom nisu svesni toga.

Pali se nerezonski i bez razmišljanja. Ljudima je najlakše da zapale korov, da ga se na taj način reše. U uređenim državama postoji mogućnost reciklaže takvog otpada i to je zakonom propisano. Mada, postoje uredbe i kod nas, ali se propisi jednostavno ne poštuju, a kazne ne primenjuju na pravi način, ističe Cicvarić.

Od prošle godine, za svaku vrstu paljenja predviđena je novčana kazna od 50 hiljada dinara. U Vatrogasno- spasilačkom bataljonu, kažu da više neće upozorovati građane, već će svi oni koji pale, snositi posledice.

Ranije smo apelovali na građane, ali to više nećemo raditi. Od Sektora za vanredne situacije smo dobili instrukciju da se prijave pišu za svaku vrstu paljenja, zaključuje Cicvarić.

U Srbiji je prethodnih dana izbilo 760 požara, u kojima su tri osobe izgubile život. Takođe, treba imati na umu da naša zemlja ima znatno manje vatrogasaca, nego što je realno potrebno.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage