Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

17. 03. 2016.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Grad Užice - Osam miliona dinara za smanjenje zagađenosti vazduha

Grad Užice je raspisao konkurs za poboljšanje energetske efikasnosti za porodične i stambene objekte. Cilj ovog projekta je da se smanji zagađenost vazduha tokom zimskih meseci kroz uštede u energentima.

Grad Užice je raspisao konkurs za poboljšanje energetske efikasnosti za porodične i stambene objekte. Cilj ovog projekta je da se smanji zagađenost vazduha tokom zimskih meseci kroz uštede u energentima.  Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je rekao da se prošle godine pokazalo da postoji velika zainteresovanost građana za sufinansiranje nabavke stolarije i izrade izolacije.

-   Prošle godine je iz budžeta izdvojeno četiri miliona dinara, a ove godine sredstva su duplirana. Novina je da će pored sufinansiranja nabavke stolarije i izrade izolacije, biti pomagana i nabavka kotlova za grejanje za domaćinstva. Svesni smo da kvalitet vazduha u Užicu nije na zadovoljavajućem nivou i upravo su ovo konkretna dela za rešavanje ovog problema, istakao je Petković.

Gradska većnica za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Dunja Đenić je rekla da je ove godine služba Eko fonda izradila pravilnik kojim se jasno regulišu uslovi konkursa, propisuje i reguliše način bodovanja prijavljenih objekata, kao i način formiranja konačne liste projakata kojima će sredstva biti odobrena.

-  Ovim pravilnikom uslovi su jasno definisani i jedna od glavnih novina je da će građani pri konkurisanju morati da prilože izjavu kojom će se obavezati da će nakon primanja sredstava koristiti ekološka goriva, odnosno drvo, drvni pelet, sečku ili prirodni gas, navodi Dunja Đenić.

Prvi deo projekta se odnosi na izradu izolacije fasada, gde će biti sufinansirano 50 procenata troškova, maksimalno do 150 000 dinara po jednom korisniku. Drugi deo projekta se odnosi na nabavku stolarije gde je maksimalan iznos sredstava do 100 000  po korisniku. Takođe, ove godine novina je i nabavka kotlova i to: nabaka kotlova na drvni pelet ili sečku, gde se sufinansira do 100 000 po korisniku, i nabavka kotlova na prirodni gas, do 60 000 po korisniku.

Konkurs počinje sutra, 18. marta i traje do 18. aprila. Prijave se šalju poštom ili dostavljaju lično. Svi zainteresovani građani mogu naći svu potrebnu dokumentaciju u kancelarijama broj 6 i 9 u Gradskoj kući. Nakon toga komisija, formirana od strane gradonačelnika, pregleda i ocenjuje prijave 45 dana. 

Komentari (6)

ostavi komentar
pon

21.03.

2016.

Olivera [neregistrovani] u 13:34

Ko prvi preda zahtev...

Nemojte samo da bude kao u septembru ko je prvi predao zahtev, bez ikakvih kriterijuma!!!

Odgovori
čet

17.03.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 23:50

Cekamo

Ideja je dobra, onome ko ulazi u ovakvu investiciju znaci svaki dinar. Cekamo realizaciju.

Odgovori
čet

17.03.

2016.

Marijana [neregistrovani] u 22:48

povoljno

ovo treba iskoristiti

Odgovori
čet

17.03.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 18:42

Moramo se i mi sami pokrenuti

Vazno je da je pokrenuto... Samo jos nama gradjanima da se probudi svest o znacaju energetske efikasnosti.

Odgovori
čet

17.03.

2016.

Mira [neregistrovani] u 18:03

ovo je ok

Za pohvalu je svaka ideja koja će smanjiti zagadjenje u ovom gradu.

Odgovori
čet

17.03.

2016.

Mafa [neregistrovani] u 14:22

Ja ću da konkurišem

Ovo je povoljno, i treba ovo koristiti.
Konačno da se neko seti da ulaže u prave stvari

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage