Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

29. 10. 2015. Užice

Autor: Jelena Šopalović Izvor: Radio Luna

Znanjem nemačkog besplatno do međunarodno priznate diplome

Diploma kao zvaničan, međunarodno priznat dokaz o poznavanju nemačkog jezika, može se dobiti i u Užicu nakon pohađanja besplatne nastave nemačkog jezika po DSD programu u dve škole...

Interesovanje za učenjem nemačkog jezika raste na nivou grada Užica. Nemački se uči u školama, ali oko 700 osnovaca i srednjoškolaca dve užičke škole besplatno pohađa nastavu nemačkog jezika po DSD, Deutsches Sprachdiplom, programu.

Nemački, kao drugi strani jezik, uči se po DSD programu, od 5. do 8. razreda, u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II i tokom četiri godine školovanja u Užičkoj gimnaziji.

Oko 500 đaka OŠ Kralj Petar II i više od 190 užičkih gimnazijalaca trenutno uči nemački kao drugi strani jezik. Nastava se sprovodi prema jednom standardu, osmišljenom i sprovedenom u Nemačkoj.

Zainteresovani gimnazijalci, koji su četiri godine učestvovali u DSD programu, u martu 2016. godine besplatno će polagati DSD ispit, a znanje nemačkog jezika može biti nagrađeno međunarodno priznatom jezičkom diplomom.

DSD projekat besplatnog učenja nemačkog jezika u dve užičke škole se sprovodi četiri godine.

Inicijator DSD programa je Kolo srpskih sestara Užice u saradnji sa Stankom Stankovićem Ćirkovićem, sinom predsednice užičkog kola.

-         Projekat je pokrenut inicijativom moje majke Slobodanke Mire Stanković Ćirković. Ona je nakon posete Nemačkoj dobila ideju da se podigne nastava nemačkog jezika u Užicu, da deca dobiju dodatno obrazovanje i da Kolo srpskih sestara Užice nastavi kulturno- prosvetiteljski rad, navodi Stanko Stanković Ćirković. On podseća da je početna saradnja ostvarena sa Vladanom Čumićem, tadašnjim direktorom Prve osnovne škole kralja Petra II, najstarije osnovne škole u užičkom kraju, ali i one ustanove u kojoj su se Slobodanka i Stanko školovali. Užička osnovna škola i beogradska osnovna škola Drinka Pavlović su prve škole koje su ušle u projekat.

Stanko Stanković Ćirković, savetnik i koordinator DSD programa za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova, navodi da se DSD program sada sprovodi u oko 20 škola u Srbiji.

-         Potrebno je da se neko bavi integrisanim sistemom nastave nemačkog jezika koji će deci omogućiti da jednog dana odu na studije u Nemačku i da lakše dođu do studija na univerzitetima nemačkog govornog područja, poput Austrije, Švajcarske, naglašava Stanko Stanković Ćirković.

Cilj programa jeste da se učenje nemačkog jezika omasovi, da se nastava po DSD programu proširi na druge škole u gradu i da se nemački jezik kontinuirano uči od početka osnovne do kraja srednje škole.

Profesor nemačkog jezika u OŠ Kralj Petar II Sonja Marković, koordinator DSD projekta za užički region, ističe da kadrovski problemi trenutno sputavaju omasovljene nastave i povećanje broja časova sa dva sedmično.

-         Trenutno po DSD programu rade tri profesora, a nedavno je došla i nova koleginica koja se iz Beograda preselila kako bi predavala nemački jezik u Užicu, navodi Sonja Marković. Ona ističe da na evidenciji užičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje nema profesora nemačkog jezika i da je taj kadar u Srbiji deficitaran.

Znanje nemačkog jezika, stečenog po DSD programu, otvara mogućnosti tokom daljeg obrazovanja, slažu se gimnazijalci sa kojima smo razgovarali.

-         Taj jezik ima perspektivu jer se u svetu sve više koristi, pored engleskog jezika. Nakon položenog ispita u četvrtoj godini i sticanja međunarodno priznate diplome, gde god da odem imaću potporu u znanju, navodi za Radio Lunu učenik 3. godine Užičke gimnazije.

DSD kao program postoji od 1972. godine. Osnivanjem prvih nemačkih škola u inostranstvu 1974. godine, projekat je proširen. Danas se nemački jezik po DSD programu uči na pet kontinenata u više od 65 zemalja. Svake godine DSD ispite polaže više od 14 000 učenika. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage