Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

28. 09. 2015. Užice

Autor: Jelena Šopalović Izvor: Radio Luna

SOS telefon od sada i u Užicu!

0800 333 445 je broj SOS telefona koji je počeo sa radom u Užicu. SOS telefon je namenjen žrtvama porodičnog nasilja.

SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja je počeo sa radom u Užicu.

Humanitarni broj 0800 333 445 je namenjen građanima Užica i dostupan je žrtvama nasilja radnim danima od 8 do 16 časova. Pozivi su besplatni za sve mreže fiksne i mobilne telefonije.

Pružalac usluge SOS telefona je Ženski centar Užice, odlučeno je u julu nakon javnog poziva za potencijalne pružaoce usluge.

-         SOS telefon je poverljiv, a poziv može biti anoniman. Žrtva naslija nije obavezna da se predstavi niti da da ikakve podatke, što je bitno jer mnoge žene ne žele da se odmah pojave pred institucijama dok ne donesu odluku da li žele da izađu iz nasilja. Žrtve nasilja će uslugom SOS telefona moći da dobiju podršku u psihološkom osnaživanju, informacije o procedurama koje ih očekuju, o uslugama koje mogu da dobiju od institucija u gradu, ističe Rada Gujaničić, predsednica upravnog odbora Ženskog centra i koordinatorka projekta SOS telefon. Ona navodi da će sa žrtvama nasilja raditi četiri žene, tri diplomirane psihološkinje i diplomirana pravnica. 

Usluga SOS telefona se finansira projektno. Iz gradskog budžeta je za uslugu SOS telefona izdvojeno 500 000 dinara do kraja budžetske godine.

-         Nadamo se da ćemo u narednom periodu taj iznos povećavati, kako bi dali pravnu sigurnost onima kojima je to neophodno, naglašava Branko Gavrilović, član Gradskog veća. On navodi da projekat predviđa monitoring i evaluaciju na kraju budžetske godine, kada će se znati efekti postojanja SOS linije, od čega će zavisiti dalje finansiranje servisa SOS telefona. 

Prema podacima Ženskog centra Užice, prikupljenog od Policijske uprave Užice, na području koje pokriva Policijska uprava Užice, a koje obuhvata šest opština i grad, tokom 2012. i 2013. godine je zabeleženo 2 590 prijava porodičnog nasilja, od čega je 913 prijava nasilja u porodici.

Kako navodi Rada Gujaničić, zabeležen je veliki broj slučajeva remećenja javnog reda i mira, gde su učesnici oba partnera koja se ravnopravno kažnjavaju. Muškarci su nasilnici u 95 odsto prijavljenih i procesuiranih slučajeva.

Od 2003. godine,  kada je uvedeno krivično delo porodičnog nasilja, na području Policijske uprave Užice, 78 odsto slučajeva nasilja u porodici su počinili muškarci prema ženama. 22 odsto slučajeva nasilja su prijavili muškarci, a nasilje su činila deca prema roditeljima i žene prema partnerima. 

-         Svi kao zajednica treba da shvatimo da je nasilje u porodici negativan društveni problem koji sve mnogo košta. Naš krajni cilj jeste postizanje nulte tolerancije prema nasilju u porodici, ističe Rada Gujaničić ispred Ženskog centra Užice.

Inicijativu za uspostavljanje usluge SOS telefona su pre dve godine pokrenuli Ženska odbornička mreža Užica i Savet za ravnopravnost polova grada. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage