Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

28. 07. 2015. Čajetina

Autor: Jelena Šopalović Izvor: Radio Luna

Cvetić: Sav novac koji sam zaradio, uložio sam u PK Zlatibor!

Razvijanje stočarske proizvodnje i razvoj zlatiborskog kraja je prioritet PK Zlatibora koji sarađuje sa oko 2 000 proizvođača mleka. Vlasnik PK Zlatibora Radoje Cvetić za Radio Lunu priča kako je od 2012. godine oživeo zlatiborske pašnjake...

Radio Luna je uspela da stupi u kontakt sa vlasnikom Poljoprivrednog kombinata Zlatibor Radojem Cvetićem koji nije želeo da komentariše napade predsednika Opštine Čajetina niti Rešenja nadležnog ministarstva, jer kako kaže za tako nešto nije ni stručan, ni kompetentan.

-         Sav novac koji sam u svojim kompanijama zaradio, uložio sam u razvoj PK Zlatibor-a.  Sve sam investirao i podigao ozbiljne kredite verujući da se PK Zlatibor može vratiti na staru slavu iz 80-ih godina, prošlog veka, ističe Cvetić.

-         To sam uradio iz emotivnih razloga, pošto sam rodom iz tih krajeva, te sam želeo da ulažem u svoj kraj i njegov razvoj, računajući da je budućnost u proizvodnji i razvoju hrane, priča Cvetić naglašavajući da njegova investicija u PK Zlatibor neće biti vraćena u narendih 50 godina.

PK Zlatibor je 2012. godine bio pred stečajem, a zbog nagomilanih kredita i obaveza, pred bankrotom.

-          Radnici nisu primali plate do 20 meseci. Matično stado je bilo pred uništenjem, objekti dotrajali i pred rušenjem. Struja i voda godinama nisu bili plaćeni, banke i dugovanja prema Fondu za razvoj nisu plaćena. Svi objekti i sve što su imali vlasnici je bilo pod hipotekama prvog, drugog i trećeg reda, podseća Radoje Cvetić.

On ističe da je sve obaveze PK Zlatibora izmirio u narednih šest meseci nakon što je kupio akcije kombinata na Beogradskoj berzi 2012. godine.

-         Izmirio sam dugove koje su prethodni vlasnici dugovali dobavljačima i obaveze u visini od 240 miliona dinara. Dodatno sam izvršio i dokapitalizaciju u visini od 274 miliona dinara, naglašava Cvetić.

-         Napomenuću da sam isplatio sve obaveze prema proizvođačima mleka nastale pre moje kupovine, evidentirane tri godine unazad, iako su oni prestali da daju mleko PK Zlatibor-u. Isti ti proizvođači su ponovo počeli da proizvode mleko, odnosno, ponovo su se vratili u PK Zlatibor da daju mleko, ističe vlasnik PK Zlatibora.

Sa novim vlasnikom je porastao i otkup i proizvodnja mleka sa oko 3 000 litara dnevno koliko je bilo 2012. godine.

-         PK Zlatibor je prošle godine otkupio preko 20 miliona litara mleka na teritoriji opštine Čajetina i susednim opštinama prema Požegi, Kosjeriću i Čačku. Parametra radi, samo za sirovinu, otkup mleka, skupljanje, prevoz, to je iznos od milijardu dinara. Znači, milijardu dinara se godišnje ulaže u razvoj sela opštine Čajetina, ističe Cvetić, vlasnik PK Zlatibora i drugih kompanija koje trenutno sarađuju sa 3 000 proizvođača mleka i voća, od čega je oko 2 000 proizvođača mleka sa područja Zlatibora.

-         Uzmimo relaciju da prosečno svako domaćinstvo ima od četiri do šest članova porodice, pa dolazimo do zaključka da od tih proizvođača sigurno živi oko 20 000 ljudi, naglašava za Radio Lunu Radoje Cvetić, vlasnik preduzeća Master frigo, Master frigo fruits, Master milk sa sedištem u Blacu. Ove kompanije otkupljuju mleko i voće u iznosu od milijardu i 500 miliona dinara godišnje.

Cvetić naglašava da njegova kompanija 25 godina uredno i bez kašnjenja  isplaćuje plate, poreze državi i PDV.

-         Ja bih vrlo rado prihvatio bilo koga, opštinu ili pojedinca, da nastavimo ubrzano da razvijamo PK Zlatibor. Spreman sam da 50% odmah besplatno ustupim nekome ko hoće, pod uslovom da zajednički PK Zlatibor dovedemo na nivo iz osamdesetih godina prošlog veka. Mislim da je to interes svih stanovnika opštine Čajetina i da bi to bilo nešto što bi, ne samo mene, već i stanovnike ovog regiona učinilo zadovoljnijim i srećnijim, ističe za Radio Lunu Radoje Cvetić, vlasnik PK Zlatibora čiji su autentični proizvodi dostupni širom Srbije, jer je uspostavljena saradnja sa najvećim trgovinskim lancima u Srbiji.

PK Zlatibor raspolaže sa više od 400 grla priplodne stoke.

-         Plan je da ove i naredne godine imamo oko 1000 muznih krava kada se u narednih šest meseci ove krave budu otelile. Planira se obnavljanje ovčarske i kozarske delatnosti i osposobljavanje dotrajalih ovčarnika kako bi se specijalni ovčji i kozji proizvodi našli na domaćem i svetskom tržištu. Sva grla stoke, koristiće pašnjake i livade koji se i sada koriste za ispašu. Sve drugo mene mnogo ne zanima i to je suština ove priče, objasnio je Radoje Cvetić za Radio Lunu. 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

31.10.

2018.

blagoje [neregistrovani] u 16:25

pravi ljudi za poljoprivredu SRBIJE

Radoje Cvetić je pravi čovek na pravom mestu/Zlatiboru/,da pokaže ostalim ulagačima/investitorima/,iz SRBIJE i inostranstva kako treba raditi u poljoprivredi na duge staze i efikasno,na dobrobit svih seljaka i gradjana SRBIJE.
Svaka Vam čast gospodine Cvetiću,s verom u BOGA i ljude do pobede !

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage