Naslovna  |  Svet  |  Tokom šest godina 600 ubijenih novinara, devet od deset zločina nekažnjeno
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

02. 11. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna/Beta

Tokom šest godina 600 ubijenih novinara, devet od deset zločina nekažnjeno

- Slobodno novinarstvo je okosnica slobodnih društava i njegovo podrivanje znači podrivanje sopstvene slobode, navodi se u saopštenju EU i dodaje da demokratija ne može da živi bez slobodnih, raznolikih i nezavisnih medija, i da novinari i mediji širom sveta pozivaju na odgovornost države, državne zvaničnike, korporacije i društvo za njihova dela.

Međunarodna federacija novinara IFJ je pokrenula globalnu kampanju zvanu Kraj nekažnjivosti zločina nad novinarima, End impunity for Crimes against Journalists.

IFJ konstatuje da se uprkos brojnim protokolima, smernicama i predlozima, novinari i dalje suočavaju sa svakodnevnim pretnjama, a nekažnjavanje zločina nastavlja.

Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina nad novinarima se obeležava danas sa ciljem da se vlada i javnost podsete na najteže zločine koji godinama i decenijama nisu rasvetljeni ni procesuirani.

Više od 600 novinara sveta je ubijeno tokom poslednjih šest godina.

-         Devet od deset zločina ostalo je nekažnjeno. Stotine naših kolega su zatvorene, a svakodnevno su novinari izloženi fizičkom i verbalnom nasilju, maltretiranju i pretnjama, podsećaju iz Nezavinsog udruženja novinara Srbije.

Izvršni odbor NUNS-a je najavio da će na današnjem protestnom skupu pročitati javno pismo vlastima u Srbiji kojim se članovi NUNS-a pridružuju medijskim radnicima širom sveta u kampanji Kraj nekažnjivosti – za UN Konvenciju za zaštitu novinara.

EU ukazala na važnost zaštite novinara i slobodnog izražavanja

 

Evropska unija ukazuje da su sve zemlje dužne da štite slobodu izražavanja i sigurnost novinara, navodi se u saopštenju koje je izdala visoka predstavnica EU Federika Mogerini povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

-         Od svih očekujemo da ojačaju preventivne mere, mobilišu sve aktere i stvore mehanizme nacionalne bezbednosti, u skladu sa UN Akcionim planom o bezbednosti novinara i pitanja nekažnjivosti, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi se da demokratija ne može da živi bez slobodnih, raznolikih i nezavisnih medija, i da novinari i mediji širom sveta pozivaju na odgovornost države, državne zvaničnike, korporacije i društvo za njihova dela.

-         Međutim suviše mnogo njih suočeni su pretnjama i napadima samo zato što rade svoj posao dok počinioci takvih napada često deluju potpuno nekažnjivo, navodi se u saopštenju Mogerini. Podsetivši na ubistva istražnih novinara Dafne Karuana Galicija i Jana Kucijaka u zemljama EU i ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu, ističu da Evropska unija insistira na jasnoći okolnosti smrti novinara i na tome da odgovaraju svi koji su za to odgovorni.


EU navodi da u mnogo zemalja postoji zabrinjavajuća tendencija da se erodira i smanji prostor za slobodno novinarstvo, često tako što se neselektivno dovodi u pitanje verodostojnost medija da bi se njihov rad diskreditovao i oslabio.

-           Novinarima je potrebno okruženje gde mogu da rade sigurno i bezbedno... bez straha od uznemiravanja, političkih pritisaka, ceznure ili progona. Robustni pravni sistem mora da štiti medijske kuće i novinare širom sveta tako da mogu da obavljaju svoj posao potpuno nezavisno, navodi se u saopštenju.

EU dodaje da se, u vremenima kada rastu dezinformacije, mora se garantovati bezbednost novinara da bi im se dozvolilo da promovišu tačno izveštavanje za dobrobit i interes svih građana.

-         Slobodno novinarstvo je okosnica slobodnih društava i njegovo podrivanje znači podrivanje sopstvene slobode, navodi se u saopštenju u kojem odaju priznanje novinarima širom sveta koji su izgubili život i bili meta napada u obavljanju svog posla.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage