Naslovna  |  Svet  |  Izbori za člana Predsedništva BiH iz RS: Dodik proglasio pobedu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

08. 10. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta/RTS/N1/

Izbori za člana Predsedništva BiH iz RS: Dodik proglasio pobedu

Centralna izborna komisija BiH saopštila na ponoćnoj konferencijida je na izborima glasalo 53,36 odsto. CIK je zasad izašao samo sa rezultatima izbora za članove Predsedništva BiH, i na osnovu 43,42 obrađenih glasačkih mesta na izborima vode sledeći kandidati: kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio je 55,15 odsto glasova za člana Predsedništva iz redova srpskog naroda, kandidat SDA Šefik Džaferović osvojio je gotovo 38 odsto glasova na izborima za člana Predsedništva iz redova bošnjačkog naroda, dok je kandidat DF-a Željko Komšić osvojio 49 odsto glasova na izborima za člana Predsedništva iz redova hrvatskog naroda.

Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodik proglasio je sinoć pobedu, rekavši da je osvojio 70.500 glasova više od protivkandidata iz Saveza za pobede Mladena Ivanića.

On je naveo da će u Predsedništvu BiH voditi konstruktivnu politiku i da će u toj instituciji braniti interese RS.


Izborni štab PDP-a je ranije sinoć saopštio da se izmedju Dodika i Ivanića vodi "mrtva trka" i da treba sačekati dok se ne prebroje svi glasovi.

Milorad Dodik, koji je proglasio pobedu u borbi za srpskog člana u Predsedništvu BiH, rekao je za RTS da ukoliko Bosna hoće da bude suverena zemlja, mora da radi bez visokog predstavnika.

-         Stranci u Ustavnom sudu moraju da idu i to će biti jedan od mojih prvih zahteva, poručio je Dodik.

Novi članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine su Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, pokazuju preliminarini rezultati. 

Podsetimo, juče su u Bosni i Hercegovini održani opšti izbori, na kojima su birani članovi Predsedništva BiH, predsednik i potpredsednik Republike Srpske, poslanici u parlamentu BiH, parlamentima Federacije i Republike Srpske i zastupnici za parlamente u deset kantona Federacije BiH. Na izborima za članove Predsedništva BiH biraju se tri člana, po jedan iz svakog konstitutivnog naroda. Mandat članova Predsedništva BiH traje četiri godine.

Pravo glasa u BiH imalo je više od tri miliona i 350 hiljada ljudi. Za popunu 518 mandata nadmetalo se ukupno 128 političkih subjekata, od toga 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. Ukupno je bilo oko 7.500 kandidata.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage