Naslovna  |  Svet  |  Stotine hiljada putnika u Grčkoj čekaće danima na normalizaciju pomorskog prevoza
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

04. 09. 2018.

Autor: Beta Izvor: Beta

Stotine hiljada putnika u Grčkoj čekaće danima na normalizaciju pomorskog prevoza

Stotine hiljada putnika i hiljade tona hrane i druge najnužnije robe u lukama na ostrvima Egejskog i Jonskog mora i na grčkom kopnu danas čekaju ishod već dvodnevnog štrajka pomoraca, čije produženje nije isključeno, piše atinski list "Katimerini".

Grčko udruženje pomoraca (PNO) je odbacilo i drugi, poboljšani predlog poslodavaca za povećanje plata od dva odsto kao nedovoljan, zahtevajući bar pet procenata posle višegodišnjeg smanjivanja plata, a povećavanja poreza i radnih obaveza.

Štrajk je izazvao ozbiljne probleme jer se u prvih deset dana septembra brodovima dnevno prevozi po 150.000 putnika, 25.000 tona robe i na desetine hiljada automobila.

Pošto su u ponedeljak, prvog dana štrajka, brodovi ostali u lukama širom Grčke, Udruženje preduzeća za pomorski prevoz putnika (SEEN) računa da je danas broj turista, ostrvljana i drugih putnika koji žele da se prevezu, porastao na više od 300.000, dok čeka i više od 5.000 kamiona i 75.000 automobila.

Poslovno udruženje grčkih turističkih preduzeća (SETE) zato smatra da štrajk već ima veoma ozbiljne posledice jer u septembru očekuje više od tri miliona gostiju.

Septembar je u Grčkoj treći najvažniji mesec po broju stranih turista, posle avgusta i jula, a i redovno je znatno bolji od juna. Takođe, gotovo 10 odsto ukupnih direktnih prihoda od turizma se prikuplja u septembru.

Čak i ako se štrajk okonča već danas, kako piše "Katimerini", biće potrebno bar nekoliko dana da se normalizuje pomorski prevoz, te i snabdevanje ostrva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage