Naslovna  |  Svet  |  Evropljani slave Dan Evrope i Dan pobede
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

09. 05. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta

Evropljani slave Dan Evrope i Dan pobede

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, 9. maj, biće obeležen širom Evrope u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije.

Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Dan Evrope je ustanovljen kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Ove godine obeležava se 73. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 68 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Godišnjica pobede nad fašizmom je obeležena u Užicu, polaganjem venaca i cveća na Partizanskom groblju gde je sahranjeno pet narodnih heroja i 157 boraca iz užičkog kraja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage