Naslovna  |  Svet  |  Slučajno do enzima koji uništava plastiku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

17. 04. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta

Slučajno do enzima koji uništava plastiku

Više od osam miliona tona plastike završi u okeanima Zemlje svake godine

Američki i britanski naučnici su slučajno napravili enzim koji može da uništi plastiku, što bi moglo da pomogne u rešavanju globalnog problema te vrste zagađenja, saopšteno je u novoj studiji.

Istraživači iz Velike Britanije i SAD uložili su napore u ispitivanju bakterije otkrivene nedavno u Japanu pod stručnim nazivom "ideonella sakaiensis". Ta bakterija se hrani jednom vrstom plastike koja se koristi za proizvodnju boca.

Japanski naučnici veruju da bi ta bakterija mogla lako da se razmnožava u centrima za reciklažu ali su britanski i američki naučnici daljim istraživanjem bakterije izvukli jedan njen enzim koji je bez znanja naučnika mutirao postajući opasniji za plastiku od same bakterije.

Naučnici, koji su sami naveli da i sreća ponekad igra ulogu u istraživanjima, sada će uložiti dodatne napore u ispitivanje tog enzima kako bi u procesu reciklaže taj enzim bolje uništavao plastiku.

Inače, više od osam miliona tona plastike završi u okeanima Zemlje svake godine čime se povećava zabrinutost zbog toksičnosti tog naftnog derivata i uticaja na zdravlje i životnu sredinu.

Uprkos naporima za reciklažu, veliki deo plastike može da opstane stotinama godina, zbog čega naučnici toga pronalaze načine kako da se plastika najbolje uništi.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage