Naslovna  |  Svet  |  “Sat za našu planetu” I Užice gasi svetlo u subotu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

22. 03. 2018. Užice

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

“Sat za našu planetu” I Užice gasi svetlo u subotu

Najveća globalna akcija za zaštitu prirode “Sat za našu planetu” održaće se u subotu 24. marta, kada će simbolično isključivanje svetla na sat vremena, od 20:30 do 21:30, ukazati na neophodnost očuvanju planete.

U akciji „Sat za našu planetu“ iz zapadne Srbije za sada učetvuju Užice, Čajetina, Arilje, Bajina Bašta i Čačak.

Članica Gradskog veća grada Užica zadužena za ekologiju, Dunja Đenić je istakla da se Srbija ovoj manifestaciji priključila 2009. godine, i ove godine je obeležava po deseti put, a naš grad akciju podržava već pet godina zaredom.
„Cilj ove akcije je slanje snažne poruke da je moguće nešto preduzeti po pitanju ublažavanja posledica klimatskih promena i da je moguće promeniti svoje svakodnevne navike za dobrobit planete i svih nas koji na njoj živimo“, rekla je Đenićeva i dodala da „je neophodno da u svakodnevnom životu brinemo o životnoj sredini koja nas okružuje, da smanjimo ekološki otisak, odnosno ublažimo uticaj našeg načina života na prirodu. Od kritične važnosti je smanjenje emisije gasova, koji pojačavaju efekat staklene bašte, energetska efikasnost i primena ekološki prihvatljivih rešenja za proizvodnju energije.“

Protekle decenije, WWF je kroz “Sat za našu planetu” doprineo vidljivosti teme klimatskih promena i njihovih posledica. Od ove godine, pod sloganom “Poveži se sa planetom”, akcija je usmerena i na termin biodiverziteta odnosno biološke raznovrsnosti, kako bi se upozorilo na njegovo ubrzano smanjenje širom sveta.

Biodiverzitet je najjednostavnije rečeno raznolikost živog sveta na planeti i ima direktan uticaj na život svih nas, jer predstavlja temelj zdravlja planete. Zbog neodrživog korišćenja prirodnih resursa, beleži se njegovo smanjenje što dovodi do nestanka vrsta i prirodnih staništa.

Akciju “Sat za našu planetu”, u svetu poznatu kao Earth Hour, do sada je na globalnom nivou podržalo preko 7.000 gradova iz 178 zemalja. Među njima su i 91 grad i opština u Srbiji. Verujemo da će jubilarna deseta akcija “Sat za našu planetu 2018” u Srbiji da ujedini još veći broj gradova, institucija, organizacija, kompanija i pojedinaca, kažu organizatori.

“Sat za našu planetu” kao i prethodnih godina podržali su Ministarstvo zaštite životne sredine, Grad Beograd – Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Grad Novi Sad. Rok za prijavu gradova i opština, škola i univerziteta, organizacija civilnog društva i kompanije produžen je do petka 23. marta.

Prijave su dostupne na sajtu 

http://www.wwf.rs/wwf_u_srbiji/sat_za_nasu_planetu/prijava/

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage