Naslovna  |  Svet  |  Svetski dan radija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

13. 02. 2018.

Autor: radioluna.rs Izvor: radioplaneta

Svetski dan radija

Svetski dan radija se obeležava 13. februara širom sveta, ove goidne pod temom Radio i sport.

Lep dan želimo na Svetski dan radija.

Svetski dan radija se obeležava 13. februara širom sveta, ove goidne pod temom Radio i sport. Kako piše radioplaneta, sedam procenata sportista o kojima se piše i govori u medijima čine žene. Na njih je fokusirano četiri procenta ukupnog broja sportskih priča.

 


Unesko je 2011. godine proglasio 13. februar kao svetski dan radija jer je 13. februarskog dana 1946. Godine prvi put emitovan program Radija UN.

Inače, radio je medij koji zabavlja, obrazuje i informiše. Dopire do najudaljenijih kutaka sveta i do najširih slojeva stanovništva kojima može pomoći u najrazličitijim životnim situacijama.

Jedan od pronalazača radija je i Nikola Tesla koji je prvi predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine.Đuljelmo Markoni je jedan od pionira radio telegrafije. Ostvario je prvi prenos radio-talasa preko Atlantskog okeana i 1909. godine dobio Nobelovu nagradu za taj doprinos. Osnovao je prvu firmu koja se bavila komercijalnom upotrebom radio prenosa. Do 1943. godine je smatran pronalazačem radija dok mu Vrhovni sud SAD nije oduzeo patentno pravo i dodelio ga Nikoli Tesli.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage