Naslovna  |  Svet  |  Počelo slobodno korišćenje ruta u zajedničkom vazdušnom prostoru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

01. 02. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Tanjug/Beta

Počelo slobodno korišćenje ruta u zajedničkom vazdušnom prostoru

To će, kako objašnjavaju, avio kompanijama omogućiti brojne uštede u pogledu skraćivanja dužine letova i smanjenja potrošnje goriva i emisije ugljen-dioksida.

Sporazum kontrola letenja Austrije, BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i Slovenije o slobodnom korišćenju ruta u zajednickom vazdušnom prostoru jugoistočne Evrope (SECSI FRA) počeo je da se primenjuje 1. februara, saopštila je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

Sporazum kontrola letenja  će aviokompanijama omogućiti brojne uštede u pogledu skraćivanja dužine letova i smanjenja potrošnje goriva i emisije ugljen-dioksida (CO2).

Kako je saopštila Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), korisnici vazdušnog prostora duž jugoistočne ose moći će da biraju najkraće rute između centralne Evrope i turističkih destinacija u Grčkoj, Egiptu i Turskoj a očekuje se da će na godišnjem nivou ta inicijativa doneti uštedu aviokompanijama od oko 600.000 do 700.000 nautičkih milja u pogledu putanje letenja.

"Omogućavanjem planiranja i letenja direktnim (najkraćim) putanjama, na dnevnom nivou skraćuju se rastojanja do 1.940 nautičkih milja, čime se postižu uštede procenjene na 285 minuta u vremenu trajanja leta, smanjenje potrošnje goriva za 8.000 kilograma i smanjenje emisije CO2 za oko 25.500 kilograma", piše u saopštenju.

 SMATSA dodaje se da će inicijativa dovesti do stvaranja jednog od najvećih međunarodnih prostora slobodnog korišćenja vazdušnih ruta u Evropi kao i da predstavlja značajan korak ka uspostavljanju zajedničkog Evropskog slobodnog korišćenja ruta (FRA) do 2020. godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage