Naslovna  |  Svet  |  "Albanci počeli stvaranje svoje treće države na Balkanu"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

27. 04. 2017.

Autor: Agencije Izvor: Agencije

"Albanci počeli stvaranje svoje treće države na Balkanu"

Beograd - Albanci su krenuli u stvaranje svoje treće države na Balkanu, ocenjuju analitičari za TV Pink.

 "Zaev je spreman da im da puno, ne razmišljajući o budućnosti države. Albanski separatizam je dobio krila puštanjem Ramuša Haradinaja na slobodu. Oni su spremni i na rat, a makedonski narod, kao nijedan drugi u svetu, ne želi da gleda kako mu država propada. Ako se dopusti da Albanci lome stvari, slomiće se i Makedonija", smatra Andelković.

Stručnjak za bezbednost Srđan Perišić smatra da su Albanci krenuli u stvaranje treće albanske države, a imaju podržku Zapada i NATO-a, inače se ne bi ni usudili na takav korak. 

"Zapad ih je percepirao kao svoj glavni faktor. Svedoci smo sukoba i nasilja u Makedoniji, jer je nekima stalo samo do funkcija i novca", smatra Perišić. 

Kako je istakao, Albanija želi intervenciju Zapada, ali samo ako je u njihovu korist. Oni nastoje da konfliktnom politikom privuku Zapad da tako i reaguje. 

"Za ovaj konflikt odgovorni su EU i Brisel", smatra Perišić. 

Analitičar Toni Naumovski smatra da Makedonija nakon ovoga neće biti ista, jer su izabrana dva premijera, jedan legalni i jedan nelegalni ministar, a da, kako je rekao, državni udar uništava samu državu. 

"Ovo po svim osnovama ruši Republiku Makedoniju i šokiran sam jer sam se nadao da ce članovi nekih partija imati barem trunku razuma", smatra Naumovski, dodajući da će se ovi incidenti nastaviti, ako se ne uvede vanredno stanje. 

On, kako je istakao, očekuje da bude uvedeno vanredno stanje, čime bi se situacija stabilizovala. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage