Naslovna  |  Svet  |  Nezaposlenost u evrozoni najniža od jula 2009.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

11. 01. 2017.

Izvor: Beta

Nezaposlenost u evrozoni najniža od jula 2009.

Stopa nezaposlenosti u evrozoni ostala je nepromenjena i u novembru, na stopi od 9,8 odsto što je najniža stopa od jula 2009. godine, objavio je Evropski zavod za statistiku Eurostat.

topa nezaposlenosti u evrozoni ostala je nepromenjena i u novembru, na stopi od 9,8 odsto što je najniža stopa od jula 2009. godine, objavio jeEvropski zavod za statistiku Eurostat.

U 28 članica EU stopa nezaposlenosti je u novembru opala na 8,3 odsto sa 8,4 odsto u oktobru, pri čemu najnižu stopu ima Češka - 3,7 odsto, a najvišu Grčka - 23,1 odsto.

Za Srbiju su poslednji dostupni podaci iz Ankete o radnoj snazi za treći kvartal, po kojima je nezaposlenost 13,8 odsto, što znači da tri članice EU imaju višu stopu od Srbije - Grčka (23,1 odsto s tim što su podaci iz septembra), Španija (19,2 odsto) i Kipar (14,2 odsto).

Susedne zemlje članice EU bolje su po ovom pokazatelju - 11,4 odsto u Hrvatskoj, u Bugarskoj 7,1 odsto, Rumuniji 5,7 odsto, a u Mađarskoj 4,6 odsto prema podacima iz oktobra.

Stopa nezaposlenosti u zoni evra je u skladu sa očekivanjima analitičara čije mišljenje je prikupila firma za finansijske usluge Fektset (Factset), preneo je AFP.

U oktobru je stopa bila 9,8 odsto, nakon 9,9 odsto u septembru kada je po prvi put za pet godina opala na ispod 10 odsto.

U jeku dužničke krize, u aprilu, maju i junu 2013, nezaposlenost u zoni evra je bila na rekordnom nivou od 12,1 odsto.

Od tada se ekonomska situacija polako poboljšavala, ali je nezaposlenost i dalje osetno viša od proseka u periodu pre finansijske krize 2007-2008, koji je iznosio 7,5 odsto, podseća AFP.

Velike su razlike između 19 zemalja koje su prihvatile jedinstvenu valutu, pa analitičar Kepital ekonomiksa (Capital Economics) Danijel Kristen ukazuje da dobre vesti dolaze iz dve najveće ekonomije zone evra.

"U Nemačkoj je stopa nezaposlenosti na rekordnom minimumu (4,1 odsto), a u Francuskoj je stopa oplala sa 9,7 odsto u oktobru na 9,5 odsto u novembru", navodi on.

Dodao je da je sa druge strane u Italiji stopa nezaposlenosti blago porasla na 11,9 odsto u poređenju sa 11,8 odsto u oktobru, i izneo pretpostavku da su preduzeća čekala rezultat referenduma 4. decembra o ustavnoj reformi pre zapošljavanja.

Zabrinjava i stopa nezaposlenosti među mladima

Stopa nezaposlenosti među mladima do 25 godina je u novembru porasla na 21,2 odsto u novembru u poređenju sa 20,9 odsto u oktobru.

Jedan portparol Evropske komisije Kristijan Vigand (Christian Wigand) je komentarišući taj podatak rekao da je on "predmet brige, ali i veliki prioritet" Komisije, i dodao je da je potreban dodatni napor.

U Francuskoj i Italiji nezaposlenost mladih je povećana na 25,9 odsto u novembru sa 25,7 odsto oktobru u Francuskoj, a u Italiji na 39,4 odsto u novembru sa 37,6 odsto u oktobru.

U Nemačkoj, koja se često navodi kao primer zbog obrazovnog sistema u kojem je akcenat na stručnom osposobljavanju, stopa nezaposlenosti među mladima je opala na 6,7 odsto u novembru sa 6,8 odsto u oktobru.

Najviša stopa nezaposlenosti među mladima je u Španiji - 44,4 odsto, s tim što za Grčku za oktobar i novembar nisu dostupni podaci, a u septembru je iznosila 46 odsto.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage