Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Trendovi

27. 06. 2018.

Autor: Tanjug/Beta/Radio Luna Izvor: Tanjug/Beta/Radio Luna

Od droge zavisna i deca od dvanaest godina

Istraživanje pokazalo da većina mladih, 63 odsto njih, nisu informisani da je narkomanija bolest. Veruju da je korišcenje droge hir ili posledica slabosti volje.

Pacijenti Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje su i deca od 12 godina, kaže načelnik klinike Ivica Mladenović i ukazuje da u slučaju da dete koristi narkotike potrebno da se leči "cela porodica".

On objašnjava, za Tanjug, da Institut za mentalno zdravlje leči celu porodicu, jer se kao logično pitanje nameće, kako kaže, kako je došlo do toga da dobro dete koristi narkotike i "upadne u problematično ponašanje i sve ono što oni nose".

Oko 30 odsto mladih probalo je neku drogu

Droga je svuda oko nas, probalo je skoro 30 odsto mladih, ponuđena je više nego polovini (59 odsto), a većina mladih, čak 63 odsto njih nisu informisani da je narkomanija bolest i veruju da je korišcenje droge hir ili posledica slabosti volje.

To je pokazalo istraživanje u kome je učestvovalo 400 ispitanika starosti od 15 do 30 godina, a koje je sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti “Vita” u Novom Sadu povodom Međunarodnog dana borbe protiv narkomanije.

Lončar: Problem upotrebe sintetičkih droga izneću pred Vladu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je Ministarstvo zdravlja u stalnoj trci otkrivanja opasnih supstanci koje se potom stavljaju na listu zabranjenih, ali ukazuje da su, nažalost, oni koji ih proizvode, kako je naveo, uvek neki korak ispred.

Lončar je rekao će tu temu izneti na sednici Vlade i da je to problem koji pogađa Evropu i svet.

-         Moramo da izađemo sa strategijom, konkretno za našu decu, za Srbiju, da pokažemo zajedništvo sa policijom i sa sudstvom, prosvetom, sa svima koji imaju dodira sa decom i da osmislimo mere koje moraju da daju što hitnije i bolje rezultate, poručio je Lončar.

UN: Novi rekord svetske proizvodnje kokaina i opijuma

Proizvodnja kokaina u svetu, prvenstveno u Kolumbiji, a opijuma uglavnom u Avganistanu, dostigla je novi rekord 2016-2017. godine, upozorila je danas Služba UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).Ta služba je izrazila zabrinutost i jer se lekovi na bazi opioida protiv bola koriste kao narkotici, upozorivši da bi to moglo da postane velika opasnost za javno zdravlje u Severnoj Americi i Africi.

Proizvodnja opijuma u svetu je 2016-2017. godine skočila za 65 odsto i iznosi oko 10.500 tona, što je najviše od 2000. godine, navodi se u izveštaju i dodaje da je samo u Avganistanu proizvedeno 9.000 tona.

Njive u svetu pod makom od kojeg se dobija opijum, povećane su za 37 odsto, 420.000 hektara, od čega su tri četvrtine u Avganistanu, gde se prodajom opijuma finansira oružana pobuna.

Proizvodnja kokaina u svetu je porasla na 1.410 tona, što je 25 odsto više nego 2015. godine. 

Prednjači Kolumbija gde je takodje povećana proizvodnja, a pod bilkom kokom je 213.000 hektara njiva.

Američka služba za kontrolu narkotika je u ponedeljak saopštila da je 2017. godine Kolumbija dostigla rekordni nivo proizvodnje kokaina i da je 209.000 hektara niva bilo pod kokom.

Medju lekovima na bazi opioida protiv bola, UN navode da je najopasniji "tramadol" koji se sve više koristi u Africi, dok su slični lekovi u rastućoj upotrebi u Severnoj Americi.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage