Naslovna  |  Srbija  |  Trendovi  |  Nasilje je i dalje najveći problem u porodici (AUDIO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Trendovi

05. 06. 2018. Užice

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Nasilje je i dalje najveći problem u porodici (AUDIO)

Najstarija žrtva nasilja imala je 83 godine, a najmlađa žrtva 8 meseci

Tribina Nasilje u porodici održana je danas u Svečanoj sali Gradske kuće.

Povod tribine bio je iznošenje podataka prikupljenih od 1. juna 2018. godine, godinu dana od primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Izneti podaci pokazuju da je od početka primene zakona, u Zlatiborskom okrugu, bilo 214 žrtava nasilja, od toga 155 šena i 59 muškaraca. Najčešće je psihičko nasilje gde imamo 107 šrtava, zatim 70 žrtava psiho- fizičkog nasilja i 30 žrtava fizičkog nasilja. Najstarija žrtva imala je 83 godine, a najmlađa žrtva 8 meseci.

Ana Urošević vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad Užice, kaže da je nasilje problem broj jedan u porodici.

-          Broj prijavljenih žrtava u centru za socijalni rad je 214 što je za četiri puta više nego prošle godine, ali je zakon doneo pozitivne efekte u smislu da se uključilo više institucija. Svi akteri društvenog života moraju biti aktivno uključeni u suzbijanje nasilja u porodici, istakla je Urošević.

Urošević je dodala i da Centar ima dobru saradnju sa svim ustanovama, pre svega sa policijom i tužilaštvom i da postoji formirani tim Centar za socijalni rad, policija i tužilaštvo kojim koordinira tužilaštvo gde se na 15 dana podnose izveštaji centru.

Podaci pokazuju i da je osnovni problem žrtava nasilja ekonomska zavisnost, stambena neobezbeđenost, osuda okoline, loši bračni odnosi i alkoholizam kao najveći i najčešći problem.

-          Većina smatra da je primenom zakona došlo do povećanja broja žrtava nasilja. Zakon nije donešen do kraja što se tiče počinioca nasilja. Izriču se hitne mere tj. zabrana pristupa žrtvi, a nasilnika to isprovocira za izvršenje ponovnog nasilja, kao primer imamo događaj u Kosjeriću, kaže Vidoje Drndarević, član Gradskog veća zadužen za oblast brige o porodici.

Drndarević je naglasio da lokalna samouprava radi na tome da pomogne u prepoznavanju i rešavanju problema, ali i u sprečavanju nasilja nad decom.

Tribini je prisustvovala i Vera Despotović porodični psihoterapeut, profesor na Fakultetu za medije i komunikacije koja je istakla koliki je uticaj medija koji pišu o nasilju.

-          Kada se dogodi incident ne govori se o tome kao o krivičnom delu već se pravi senzacionalizam što odvlači paznju od problema, tako da su mediji važan deo u sprečavanju nasilja kao i menjanje stavova o dominaciji muškaraca nad ženama koji su u osnovi nasilja u porodici, kaže Despotović.

Despotović je dodala da je bitna odrednica koordinisana saradnja predstavnika svih institucija koji su zaduženi da rade na zaustavljanju nasilja u porodici i tek kada svi zajedno udruženo rade možemo vedeti pomake.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage