Naslovna  |  Srbija  |  Trendovi  |  U Srbiji više od 400 žena godišnje izgubi život od raka grlića materice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Trendovi

29. 05. 2018. Beograd

Autor: Radio Luna/N1 Izvor: N1

U Srbiji više od 400 žena godišnje izgubi život od raka grlića materice

U Srbiji svakog dana četiri žene obole i jedna umre od ove vrste raka koji se može sprečiti, otkriti na vreme i efikasno lečiti, navodi se u saopštenju

Srbija se nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materica.

Procene Medjunarodne agencije za istraživanje raka i Evropske mreže registra za rak (ENCR), pokazuju da je Srbija četvrta u Evropi po obolevanju od raka grlića materice, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, dok je po umiranju od te vrste raka kod žena na trećem mestu u Evropi, posle Rumunije i Moldavije, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

Više od 400 žena godišnje izgubi život od ove vrste raka, a rizik od umiranja je dvostruko viši u odnosu na većinu drugih evropskih zemalja i iznosi osam na 100.000 žena. U Srbiji svakog dana četiri žene obole i jedna umre od ove vrste raka koji se može sprečiti, otkriti na vreme i efikasno lečiti, navodi se u saopštenju.

-          Glavni uzročnik te vrste raka je humani papiloma virus i najefikasnija preventivna mera je imunizacija. Osim karcinoma jetre, karcinom grlića materice je jedino maligno oboljenje čiji se nastanak može sprečiti vakcinacijom. Stoga je prevencija oboljenja koje izazivaju humani papiloma virusi primenom imunizacije jedan od značajnih javno- zdravstvenih ciljeva, rekla je v. d. direktora Batuta Verica Jovanović.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage