Naslovna  |  Srbija  |  Trendovi  |  Poruka na Svetski dan: Ojačati slobodu medija i zaštititi novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Trendovi

03. 05. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna/Tanjug/Beta

Poruka na Svetski dan: Ojačati slobodu medija i zaštititi novinare

Svetski dan slobode medija, 3. maj, svet ove godine dočekuje uz opšti trend opadanja medijskih sloboda i pogoršavanja uslova za rad novinara i drugih medijskih profesionalaca, dok se na Balkanu beleži ozbiljan pad slobode medija.

Tačno 92 napada na novinare, prema podacima novinskih udruženja, zabeležena su tokom prošle godine. U prva četiri meseca ove godine bilo ih je 30, dva fizička napada, šest verbalnih pretnji i 22 pritiska, izneto je u saopštenju zaštitnika građana.

Ombudsman Zoran Pašalić je u pisanoj izjavi, uoči s Svetskog dana slobode medija, konstatovao da su pritisci na medije i dalje prisutni i vidljivi na različite načine.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je čestitao novinarima Svetski dan slobode medija koji se obeležava 3. maja.

On je u pismu, koje je uputio predsednicima udruženja UNS, NUNS i NDNV, istakao da želi uspeh u nastojanjima da zajedno sa nadležnim državnim institucijama daju doprinos ostvarivanju važnih ciljeva kao što su, na prvom mestu, mnogo primerenija i ekonomska i socijalna pozicija novinara u društvu, a potom puna transparentnost medijskog vlasništva, dostupnost javnosti informacija o finansiranju medija iz javnih izvora, suzbijanje mehanizama autocenzure, zaustavljanje sve šire tabloidizacije.

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa je ukazala na težak ekonomski položaj novinara, ističući da je zaposlenima u medijima neophodan granski kolektivni ugovor.

Čabarkapa je naglasila za TV Prva da veliki broj novinara u Srbiji radi bez ugovora, da dobar deo radi za minimalac, da nema sindikalnog organizovanja i da nema novinarske solidarnosti.

Ministarstvo kulture i informisanja želi da još jednom istakne važnost osnovnih principa slobode medija, kao i uloge medija u jačanju demokratskog društva, kojima pripada i Srbija, navodi se u saopštenju povodom Svetskog dana slobode medija koje je potpisao državni sekretar Aleksandar Gajović.

Navodi se da i posle više od šezdeset godina od donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kojom je garantovano pravo svakom pojedincu na slobodu mišljenja i izražavanja, sloboda medija, kao jedan od mogućih načina izražavanja javnog mišljenja, kako se dodaje, predstavlja i dalje jedno od najdragocenijih ljudskih prava, koje ostaje neotuđivo.

Podsetimo, Srbija je pala za deset mesta na listi medijskih sloboda koju je objavila organizacija Reporteri bez granica u svom novom izveštaju.

Srbija je sada na 76. mestu od ukupno 180 ispitanih zemalja, prema izveštaju za 2018. godinu. To je, uz Maltu, Češku i Slovačku, najveći pad u Evropi, a samim tim i na celokupnoj listi.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je povodom Svetskog dana slobode medija da je ona suštinska za, kako je naveo, mir, pravdu i ljudska prava za sve.

-          Novinari i mediji osvetljavaju lokalne i globalne izazove i pričaju priče koje se moraju ispričati. Njihove usluge javnosti su neprocenjive... Na Svetski dan slobode medija 2018. godine pozivam vlade da ojačaju slobodu medija i zaštite novinare, napisao je Gutereš u poruci.

Svetski dan slobode medija obeležava se od 3. maja 1993. godine, kada ga je ustanovila Generalna skupština UN.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage