Naslovna  |  Srbija  |  Trendovi  |  Istraživanje ICOB: Polovina učenika sklona nasilju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Trendovi

28. 02. 2018. Beograd

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna/ICOB

Istraživanje ICOB: Polovina učenika sklona nasilju

Prema istraživanju, visoka je interetnička distanca među školskim uzrastom

Više od polovine, tačnije 51%, od 900 ispitanih učenika sedmog i osmog razreda osnovnih škola i trećeg i četvrtog razreda srednjih škola je navelo da je bilo nasilno prema vršnjacima, na verbalni, fizički ili neki drugi način, pokazuje istraživanje Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi ka terorizmu.

-         Takođe njih 7% je izjavilo da poseduje hladno oružje, a 12% da želi da ga nabavi. Imamo već 17% ispitanika koji su udarili nekog i 5% koji bi bili nasilni prema nastavnicima, a 14% je ponekad izloženo uznemiravanju od drugih mladih u školi ili u slobodno vreme, navode iz Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost koji je sproveo istraživanje među 900 učenika u pet multietničkih opština, u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Bačkom Petrovcu i Bujanovcu.

-         Svega 35% ispitanih je izjavilo da ima poverenja u policiju i čak 13% je izjavilo da podržava teroriste u nekim situacijama. Značajan je i podatak da je 100% ispitanika izjavilo da ima pristup internetu i da koriste društvene mreže, dodaju iz Istraživačkog centra nakon istraživanja koje je, kako navode, podržalo Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Đaci su tokom istraživanja u većini slučajeva odgovarali da ne žele da se druže sa romima i albancima niti da ostvaruju bliže emotivne veze sa njima.

-          Ovo ukazuje na duboke podele koje postoje u školskom periodu, što je nedopustivo, ako mislimo da gradimo složno i demokratsko društvo u budućnosti, navode u saopštenju nevladinog udruženja Istraživački centar za odbranu i bezbednost osnovanog 2012. godine na inicijativu oficira i kadeta Vojske Republike Srbije i profesora i studenata Univerziteta u Beogradu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage