Naslovna  |  Srbija  |  Trendovi  |  Smanjivaće se broj stanovnika u Istočnoj Evropi?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Trendovi

25. 01. 2018.

Autor: Radio Luna/FoNet Izvor: Dnaas/FoNet

Smanjivaće se broj stanovnika u Istočnoj Evropi?

Srbija među deset zemalja istočne Evrope koje će narednih nekoliko decenija zabeležiti prilično veliki pad populacije, objavio njujorški portal Kvarc u okviru analize o opadanju broja stanovnika u svetu.

Prema rezultatima analize objavljene u njujorškom portalu Kvarc o opadanju broja stanovnika u svetu, koja se poziva na projekcije UN, deset zemalja sa najbrže opadajućom populacijom su Bugarska, Letonija, Moldavija, Ukrajina, Hrvatska, Litvanija, Rumunija, Srbija, Poljska i Mađarska, za koje se, kako se navodi u tekstu, procenjuje da će do 2050. zabeležiti pad stanovništva za 15 odsto ili više.

Srbija bi prema ovoj analizi od 2017. do 2050. godine mogla da zabeleži pad populacije od 15 odsto, pri čemu bi broj stanovnika mogao da opadne sa 8,79 miliona na 7,45 miliona, javlja Glas Amerike.

Portal prenosi objašnjenje vodećeg istraživača Centra Vitgenštajn koji se bavi analizom populacione dinamike Tomasa Sobotke koji kaže da su uzroci pada populacije tri faktora - opadanje plodnosti, masovna emigracija i relativno visoka stopa mortaliteta.

-                   Dok su zemlje zapadne i južne Evrope privukle veliki broj imigranata, što umnogome nadomešćuje posledice tamošnje niske plodnosti, istočna Evropa je u dvostrukoj nevolji - ima visoku emigraciju i nisku stopu rađanja, ukazuje taj stručnjak.

Najveći pad broja stanovnika u svetu preti Bugarskoj, za koju se predviđa, kako navodi američki portal, da će imati pad od 23 odsto, to jest umesto sedam miliona stanovnika - koliko je imala 2017. godine - 2050. godine bi mogla imati 5,4 miliona stanovnika.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage